Nyomtatás

Bejutottunk a legújabb akkumulátorgyárba

2023-09-14 389

Teherautóba és később autóbuszokba gyártanak akkumulátorokat ott, ahol élő embert nemigen, maximum csak robotokat lehet látni a gyártósorok között. Hatalmas futásteljesítményt ígérnek az új aksik.

„Mi ez, csak nem egy újabb svéd lakberendezési áruház?” – tehetné fel a kérdést a halandó ember a Northvolt Lab láttán. A hatalmas, többszintes épület kívülről stílusos öltözetet kapott. Homlokzatát fadeszkák és az ízléses betűkkel kirakott márkanév díszíti. A cellafejlesztési laboratórium nem az egyetlen már Svédországban, mert jóval északabbra felépült a gigagyár, a Northvolt Ett, ami nagy tételben tudja a cellákat gyártani bármilyen cég részére.

A Northvolt Lab 96 olimpiai úszómedencényi területet foglal el. Az utcafronton lévő többszintes fogadó épület olyan, mintha valami dizájnhotel lenne. Recepció, büfé és pingpongasztal is van az alsó szinten. Ingrid, a recepciós hölgy érkezésemkor egy mágneskártyát nyom a kezembe, és megjegyzi, hogy ne feledkezzünk meg a fikáról, vagyis a svéd édességidőről sem. Egy masszív hosszú kávéra és egy kis sütire nehéz lenne nemet mondani, utána pedig a fenyőfák által körbevett külső kapun keresztül lehet elérni magát a laboratóriumot is, ami egy mini cellagyár is egyben. Kis túlzással elmondható, hogy ez a Northvolt Ett gyár piciben.

Szinte szenzációként robbant be a világsajtóba, amikor áprilisban a Scania és a Northvolt bejelentette, hogy olyan akkumulátort mutatott be, amellyel 1,5 millió kilométeres futásteljesítmény is elérhető. Ez nem kis eredmény akkor, amikor a svéd gyártó egyes versenytársai 8 év vagy maximum 200 000 kilométeres garanciával számolnak. Ha valaki azt gondolná, hogy ez valami médiahekk, akkor előrebocsájtjuk, hogy a két cég szeptember elején meghívta a világsajtót abból az alkalomból, mert elstartolt ezen nagy teljesítményű akkumulátorok gyártása. Az eseményre a Vezess is meghívást kapott, így első kézből nézhettük meg a gyártási folyamatokat.

I Forrás: vezess.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság