Nyomtatás

Jön a recesszió? – Mekkorát üt a magyar gazdaságon az energiaválság?

2022-11-14 463

A kedden reggel napvilágot látó harmadik negyedéves GDP számokról, illetve a 2022-es és 2023-as várható gazdasági teljesítményről kérdeztük az Erste Bank elemzőit, akik szerint az idei év második felében technikai recesszióba süllyedhetett a magyar gazdaság. A konjunktúra mélypontja előreláthatóan 2023 első negyedéve lehet.

Az Erste Bank elemzőinek várakozásai szerint a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény a második negyedévhez képest 0,7 százalékkal csökkenhet. Az előző év azonos időszakához mérten ugyanakkor 4,6 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A növekedés motorja alapvetően az ipari termelés lehetett – mutatott rá Nagy János, az Erste Bank szenior elemzője. A legjelentősebb feldolgozóipari alágak teljesítményét az alacsony tavalyi bázis is segítette.

Emellett a szolgáltatások is jól teljesíthettek, elsősorban a szállítás, turizmus és szabadidős tevékenységek nőhettek az átlagot meghaladó mértékben.

A rendkívül száraz nyári időjárás következtében a kisebb súlyú mezőgazdaság masszív visszaesésére lehet számítani.

Ezenkívül az állami beruházások visszafogása egyre inkább éreztette hatását az építőiparban, melynek következtében az ágazat legjobb esetben stagnálhatott éves összevetésben.

 

A teljes cikk:  Jön a recesszió? – Mekkorát üt a magyar gazdaságon az energiaválság?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság