Nyomtatás

Sorra zárnak be a legendás éttermek: mégis, mi folyik a vidéki Magyarországon?

2022-08-23 523

Vidéken, például Szombathelyen és Sopronban nem egy kultikusnak számító belvárosi vendéglátóhely zárt be mostanában, vagy kínálják eladásra. Országos tendencia ez? Hogyan alakult a szezon a hazai vendéglátásban? Hogyan tudnak megküzdeni az éttermek egyrészt a munkaerőhiánnyal, másrészt az őrületes inflációval? - Többek között erről is kérdeztük a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét, Kovács Lászlót.

A pandémia ellenére a vendéglátóhelyek többsége sokáig tartotta magát, bízva abban, hogy a járvány elmúltával újrakezdheti, így kezdetben jelentős üzletszám-csökkenésre nem került sor. Mára azonban az 51 ezer üzletből mintegy 3400 vendéglátó egységgel – 1400 étteremmel, vagyis meleg konyhás üzlettel és körülbelül 2 ezer szórakozóhellyel, illetve italárusító üzlettel – lett kevesebb a 2019-es évhez képest - közölte a HelloVidékkel a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt még újabb bezárásokra is számítani lehet.

Augusztus huszadikával még egy erősebb hétvége következhet, aztán lassan vége a nyári turisztikai szezonnak is. De hogyan tovább? Milyen ősz-re- télre számítanak a vidéki vendéglátósok? A megemelkedett rezsi, a munkaerőhiány, a növekvő munkabér-igény a vidéki vendéglátós szektort mennyiben érinthetik? - Többek között erről is kérdeztük a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét.

A teljes cikk: Sorra zárnak be a legendás éttermek: mégis, mi folyik a vidéki Magyarországon?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság