Nyomtatás

Robotizált kaptárakban zümmögnek vidáman az izraeli méhek

2022-06-03 783

Egy új izraeli technológia nyújthat segíthet az egyre inkább veszélyeztetett méhek megvédésében.

Az izraeli Galilea egyik kibucában a méhcsaládok építményei normál kaptárként működnek, de high-tech mesterséges intelligencia rendszerekkel vannak felszerelve, hogy biztosítsák a létfontosságú beporzók hosszú életét, derül ki az AFP riportjából, amelyet a Ynet közölt.

„Kétmillió méh van itt” – mondja Slomki Frankin, miközben besétál egy 12 négyzetméteres konténerbe az észak-izraeli Beit Haemek kibucban. A Beehome elnevezésű projekt egy izraeli startup cég ötlete, és akár 24 méhcsaládnak is otthont ad – magyarázza Frankin, aki kalapot és védőhálót visel a csípések ellen.

A 41 éves férfi elmondta, hogy a kaptárakban egy több funkciót ellátó robot található, amely a méhek megfigyelésétől kezdve az élőhely optimalizálásán át a gondozásukig mindent megtesz. A Beewise nevű startup azért állt elő az ötlettel, hogy csökkentse az elhullási arányokat egy olyan fajnál, amely az elmúlt években a környezeti veszélyek miatt meredeken fogyatkozott.

„A robot érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy tudja, mi történik a kaptárban”

– mondja Netali Harari, a Beewise üzemeltetési igazgatója.

„A mesterséges intelligenciának köszönhetően a szoftverünk tudja, hogy mire van szüksége a méheknek” – magyarázza a műhelyben, ahol a kaptárakat szerelik össze. A robotok automatikusan képesek cukrot, vizet és gyógyszert adagolni. Ha probléma merül fel, a méhész egy alkalmazáson keresztül értesítést kap, így távolról, számítógépen keresztül, vagy szükség esetén személyesen is be tud avatkozni.

A kaptárak napenergiával működnek, szabályozható hőmérsékletűek, kiküszöbölik a kártevőket, és még a mézet is képesek automatikusan kinyerni egy beépített centrifuga segítségével – mondja Harari. Május végére a startup reméli, hogy először saját mézet fog tudni termelni – az „első mesterséges intelligenciával készült mézet a világon”.

Frankin szerint „a robot egy eszköz a méhészek számára, de nem helyettesíti őket”. „Rengeteg időt takarítanak meg” – folytatja –, mert lehetővé teszik a számára, hogy „sok egyszerű dolgot távolról végezzen el”.

Izraelben már mintegy száz ilyen csúcstechnológiás kaptár működik, további egy tucatnyi pedig az Egyesült Államokba került. A Beewise két éven belül szeretné az európai piacokon is megvetni a lábát. A 2018-ban alapított cég 100 alkalmazottat foglalkoztat, és áprilisig mintegy 80 millió dollárt gyűjtött össze az exportfejlesztéshez.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem méhkutató központját vezető Saroni Safir professzor szerint a technológia segíthet az egyre inkább veszélyeztetett méhcsaládok védelmében. „Néha a méhésznek több hónapba telik, mire észreveszi, hogy valami probléma van” – magyarázza, hozzátéve, hogy „a robot segítségével a méhészek valós időben tudnak foglalkozni a problémával, csökkentve ezzel a méhek pusztulásának arányát”.

Egy 2019-es tanulmány szerint minden hatodik méhfaj regionálisan kihalt valahol a világon, és a fő okok között az élőhelyek elvesztése és a növényvédő szerek használata szerepel. Safir különösen a „virágmezők beépítések miatti megfogyatkozására mutat rá, ami csökkentette a méhek táplálékforrását és annak változatosságát”. Ehhez jönnek még a betegségek és a kártevők, például az ázsiai méhatka, amely pusztító hatással van a mézelő méhekre – teszi hozzá a professzor.

„Izraelben évente a méhcsaládok 20-30 százaléka tűnik el”

– mondja az entomológus megjegyezve, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszerek jelentős része a méhek és más rovarok általi keresztbeporzás eredménye. A termények több mint 70 százaléka, köztük szinte az összes gyümölcs, zöldség, olajos mag, fűszer, kávé és kakaó a beporzókra van utalva.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete május 20-án ünneplte a méhek világnapját, amelynek célja, hogy hangsúlyozza a méhfajok megőrzésének fontosságát. „A méhek és más beporzók évmilliók óta biztosítják az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást, fenntartva a biológiai sokféleséget és az élénk ökoszisztémákat” – közölte a szervezet.

„A méhektől függünk”

– hangsúlyozza Safir.

| Forrás: akibic.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság