Nyomtatás

A házhozszállítás jövőjéről vallott a GLS vezére: Biztos, hogy jönni fog az Amazon Magyarországra

2022-02-28 213

"Nem mondom, hogy nem feszít a munkaerőhiány, de a piac szabályozza önmagát. A szolgáltatásoknak működni kell, ha nagyon megdrágul a munkaerő, akkor drágulás lesz a piacon. De ez előbb-utóbb egyensúlyba fog kerülni, úgy gondolom, ezek átmeneti időszakok. Ezt minden cégnek menedzselnie kell, persze lesznek ennek is vesztesei, akik nem tudják ezeket a kihívásokat kezelni" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Farkas Gergely. A GLS Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával a csomagszállítás jelenéről és jövőjéről beszélgettünk, olyan témákat is érintve, mint a csomagautomaták térnyerése, az Amazon terjeszkedése vagy éppen a szén-dioxid-kibocsátás problémája a fuvarozásban.

Pénzcentrum: Egyre több olyan hírt olvasni, hogy elképesztő bajban van a szállítmányozás. Egy helyben veszteglő kamionok, kamionosok, akik 800 ezer forint alatt nem vállalnak munkát, és még lehetne folytatni a sort, hogyan hat ez a csomagkiszállításra Magyarországon?

Farkas Gergely: Nálunk közvetlenül kevésbé jelentkezik ez a probléma, de tény, hogy nehéz embert találni bizonyos járatokra. Gyakorlatilag visszatértünk a covid előtti időkhöz, akkor is nehéz volt a helyzet ebből a szempontból. Az európai piacon versenyzünk, ez pedig azt jelenti, hogy sokszor a német meg francia bérekkel kell versenyezniük a fuvarozóknak.

A nagy szállítók gondjai mennyire befolyásolják a csomagszállítást? Hogyan befolyásolja a vásárlók véleményét, ha hosszabb a várakozási idő, mint amit megszoktak? A kiszállítási láncnak melyik szeme felelős ezekért?

A GKI-nak volt egy felmérése tavaly decemberben, ahol a megkérdezettek a csomagpiaci szolgáltatásokat egy 10-es skálán 8-as felett értékelték. Ez azt mutatja, hogy inkább elégedettek az ügyfelek a kapott szolgáltatásokkal az ügyfelek, mint nem. Arról, hogy egy csomag megérkezett a rendszerbe, szinte minden piaci szereplő ad információt, illetve mindig van ezekhez egy link, aahol követni lehet. Mivel ezek a rendszerek transzparensek, az ügyfelek látják, hogy beérkezett-e a csomag. Nem gondolom, hogy bármelyik házhozszállítást végző szolgáltatónál hetekig állnának a csomagok.

Mennyire érzitek annak a feszítését, hogy munkaerőhiány van, illetve emelkednek a bérek?

Nem mondom, hogy nem feszít, de a piac szabályozza önmagát. A szolgáltatásoknak működni kell, ha megdrágul a munkaerő, akkor drágulás lesz a piacon. De ez előbb-utóbb egyensúlyba fog kerülni. Ezt minden cégnek menedzselnie kell, persze lesznek ennek is vesztesei, akik nem tudják ezeket a kihívásokat kezelni, de a többség meg fogja ezt ugrani.

Azt is látni, hogy a bombagyőztes ezekben az időben az élelmiszerkiszállítás volt, mind a meleg, mint a bolti. Ezekből a csomagszállítás kimaradt, hogyan éltétek meg az elmúlt két évet, hogyan alakultak a számaik 2019-hez képest?

Természetesen voltak olyan gépkocsivezetők, akik átmentek az újfajta kiszállítási ágazatba, de ezek a cégek főleg Budapesten és a nagyobb városokban vannak jelen. Az ország 90 százalékán viszont még nincsenek ott. Persze egyértelműen növekszik és nőni is fog ez a szegmens Magyarországon is, mint ahogy Nyugaton is, de ez nem versenytársa a csomagszállításnak. Az ételkiszállítás egy azonnali szállítás, ami inkább a futárszolgálatoknak okozhat konkurrenciát. A klasszikus csomagszállítás ilyen értelemben teljesen más tészta, egyszerűen hatékonyabb és a munkavégzés ritmusa is más, nem venném a kettőt egy kalap alá.

Azt mondod akkor, hogy a csomagszállításra nem jelentenek veszélyt azok a most megjelenő cégek, amelyek 1-2 órán belül szállítanak?

Igen, egyáltalán nem jelentenek veszélyt. Vegyünk egy webáruházat, ami lehet, hogy ki tudja szolgálni Budapestet vagy egy adott területet szinte azonnal. Olyan kis áru-mennyiségek mozoghatnak ebben, hogy azt nem lehet hatékonyan megoldani. Sőt, ezek a megoldások egyébként csak látszólag olcsók, valójában azonban nem. Ahhoz, hogy fenntartható legyen a rendszer, azt kell kiszámolni, hogy egy szállításhoz mennyi munkaerőköltségre van szükséged. Ez a döntő, mert az összes költség több mint a fele ebből származik. Ha egy címre mész el, és ezzel eltöltesz 20 percet, vagy ennyi idő alatt leadsz öt csomagot, látszik, hogy hosszú távon hol térülnek meg inkább a költségek. Természesen vannak esetek, amikor az értékesítés nagyobb sikere érdekében az azonnali szállításra is szükség van, de ez az esetek nagyon ki százalékában van így és a jóval magasabb költségek miatt nem is fogja tudni lekörözni a hagyományos szolgáltatást.

A teljes cikk: A házhozszállítás jövőjéről vallott a GLS vezére: Biztos, hogy jönni fog az Amazon Magyarországra

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság