Nyomtatás

A Ford 30 milliárd dolláros e-beruházása felpörgeti az akkumulátor K+F-et

2021-05-31 260

2030-ra a globális járműállomány 40 százaléka teljesen elektromos meghajtású lesz? A Ford 2025-ig 30 milliárd dollárra növeli az elektromos járművek fejlesztésébe történő befektetését, szemben a korábbi 22 milliárd dolláros, 2023-ig tervezett összeggel. A Ford+ névre keresztelt EV- és akkumulátor-fejlesztési stratégiájába történő friss pénzbevonást be is jelentették.

A cég közölte, arra számít, hogy 2030-ra a globális járműállomány 40 százaléka teljesen elektromos meghajtású lesz. A tendencia erejét jelzi, hogy a Ford az első negyedévben 6 614 Mustang Mach-E-t adott el csak az Egyesült Államokban, és amióta a múlt héten bemutatta az F-150 Lightningot, a vállalat szerint már 70 ezer ügyfélfoglalás gyűlt össze.

A Ford+ terv megmutatja, hogy az autógyártóknak milyen új utat kell járniuk, ha lépést akarnak tartani az EV-k uralta fejlődéssel. Történelmileg Kína, Japán és Korea birtokolta a világ akkumulátorgyártásának nagy részét, de ahogy a nagy OEM-ek elkezdenek elektromos autókat építeni, a kereslet messze meghaladja a kínálatot, ami arra kényszeríti az autógyártókat, hogy saját erőforrásaikat fektessék be a fejlesztésbe. A General Motors az LG-vel közösen épít akkumulátorgyárat Ohióban, a BMW pedig a Fordhoz csatlakozva befektetett a Solid Power szilárdtest-akkumulátorokat gyártó startup cégbe.

"Ez a befektetés kiemeli azt a meggyőződésünket, hogy a gyártható szilárdtest-akkumulátorok ebben az évtizedben elérhető közelségbe kerülnek. A Solid Power szulfidalapú szilárd elektrolit és szilíciumalapú anódkémia lenyűgöző teljesítményjavulást nyújt az akkumulátorok számára, beleértve a nagyobb hatótávolságot, az alacsonyabb költségeket, a jármű belső terének növelését, valamint a jobb értéket és nagyobb biztonságot az ügyfeleink számára"- mondta Hau Thai-Tang, a Ford termékplatformért és működésért felelős vezetője.

 

A szilárdtest-akkumulátorok gyártási folyamata nem különbözik túlságosan a meglévő lítiumion-akkumulátoroktól, így a Ford Thai-Tang szerint a gyártósorok és a tőkebefektetések mintegy 70 százalékát újra tudja majd hasznosítani.

A Ford Ion Park létesítményében, a Ford által Michiganben épített akkumulátorkutató és -fejlesztő központban az autógyártó egy 150 fős szakértői csapatot hozott össze, hogy kutatást végezzen és kidolgozza a lítiumion-kémia következő lépcsőfokát, amely megalapozza a Ford új, nagy energiasűrű akkumulátor-technológiája, az Ion Boost+ bevezetésig tartó útját.

"Végső célunk egy olyan holisztikus ökoszisztéma létrehozása, beleértve a szolgáltatásokat is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az elektromos járművekkel idővel nagyobb nyereséget érjünk el, mint ma a belső égésű járművekkel" - mondta Thai-Tang.

Az Ion Boost+ egyedülálló cellatasak formátuma nemcsak a Ford nagyobb járműveinek meghajtására ideális, hanem a vállalat szerint az évtized közepére 40 százalékkal csökkentheti az akkumulátorok költségeit is. A haszongépjárművek számára a Ford egy lítiumion-foszfát vegyületből készült akkumulátorcellán dolgozik, amelyet Ion Boost Pro-nak nevez, és amely a vállalat szerint olcsóbb és jobb a kisebb hatótávolságot igénylő üzemciklusokhoz.

 

(Forrás: www.computerworld.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság