Nyomtatás

Az ország legnagyobb akkumulátorgyára épül a falu szélén, de nem mindenki örül ennek

2021-05-19 428

Nagyon hasonló történik most Iváncsán, mint ami korábban Gödön volt. A helyiek megkérdezése nélkül elkezdenek felépíteni egy óriási akkumulátorgyárat, amelyről nem sok információt osztanak meg velük, ellenben a zajt és a port ők szenvedik el. Most pedig egy előterjesztés szerint Gödhöz hasonlóan Iváncsát is különleges gazdasági övezetnek nyilvánítanák, aminek kárvallottja nagy valószínűséggel szintén egy ellenzéki vezetésű önkormányzat, Dunaújváros lehet. Megnéztük a nagy változások előtt álló Fejér megyei falut, ahol sorra jelennek meg a nemzetközi beruházók.

Pár éven belül akár megduplázódhat Iváncsa lakossága, január végén jelentette be Szijjártó Péter, hogy a Fejér megyei faluban valósítja meg a dél-koreai SK Innovation „Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását”, amelyhez a kormány a magyar beruházásösztönzés történetének legnagyobb támogatását adja.

A dél-koreai cégnek Komáromban már van két akkumulátorgyára, a harmadik Iváncsán jóval nagyobb lesz ezeknél. Az ígéretek szerint 2500 embernek ad majd munkát, de közvetve még több embernek lehet köze a gyárhoz. Rövid időn belül ez már a második nagy beruházás az alig 2800 fős településen, a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin szomszédos épülete már kész, itt rövidesen meg is kezdik a termelést.

Az eddig csendes falu élete így pár év alatt fenekestül felfordul, és még az se kizárt, hogy előbb-utóbb iparváros lesz belőle. Ehhez persze jó pár infrastrukturális fejlesztésre szükség lesz, jelenleg nincs például mentőállomás és tűzoltóság a faluban, de a közműveket, utakat is bővíteni kell. A polgármester szerint ez egy lehetőség Iváncsának, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekre idáig esélyük sem volt, ráadásul ebben komoly kormányzati forrásokra számíthatnak.

 

A teljes cikk: Az ország legnagyobb akkumulátorgyára épül a falu szélén, de nem mindenki örül ennek

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság