Nyomtatás

Hol van most a Szuezi-csatornából szabadult Ever Given? És mi vár a tulajra?

2021-04-06 777

Sikerült kiszabadítani a 220 ezer tonnás monstrumot, de még nem biztos, hogy alkalmas a további hajózásra. Lehet, hogy a konténereitől meg kell szabadulnia, közben a biztosítótársaságok rekordösszegű kártérítési igény beérkezésére számítanak.

Hat napig vesztegelt egyhelyben az Ever Given konténterhajó a Szuezi-csatornában, ahol nagy nehézségek árán, markolók és vontatóhajók segítségével sikerült a mentőcsapatoknak kiszabadítani a 220 ezer tonnás és több mint 400 méter hosszú monstrumot, így a csatorna ismét hajózhatóvá vált.

Az Ever Given jelenleg a Szuezi-csatorna Keserű-tónak nevezett részén várja, hogy a szakértők eldöntsék, folytathatja-e útját eredeti úti célja, Rotterdam felé.

Mi lesz, ha nem mehet tovább?

A hajó 20 ezer konténer szállítására alkalmas, és múlt heti elakadásakor gyakorlatilag minden helyet kihasználtak rajta.

Az Ever Givent üzemeltető cégnek, az Evergreennek jó hír, hogy a rakomány sértetlen maradt a mentési akcióban.

„Korlátozottan lehetett vele közlekedni, az első vizsgálatok után úgy tűnik, egyetlen konténer sem sérült, de a másodikból derül majd ki, hogy tényleg így van-e” – idézi a Business Insider a Szuezi-csatornát felügyelő egyiptomi hatóság vezetőjét, Oszama Rabit.

Nem világos, mi történik akkor, ha az Ever Given alkalmatlan hosszabb út megtételére. A 20 ezer konténeres rakomány kezelése legalábbis komoly feladat elé állítaná az illetékeseket.

Rekordkártérítés jöhet

Mintegy 400 hajó előtt szabadult fel az út az Ever Given által okozott dugó megszüntetésével. Rabi szerint a nemzetközi kereskedelemben felhalmozódó csúszás ledolgozásához akár egy hónapra is szükség lehet.

A hajózási társasági biztosítói ezért Lloyds’s List elemzőcég szerint példátlan mértékű kártérítési igény befutására számítanak. Egyes becslések alapján minden egyes, a Szuezi-csatornában elvesztegetett óra 400 millió dolláros kárt okozott.

Közben elkezdődött az elakadás okának vizsgálata is. A Nemzetközi Hajózási Szövetség (IMO) már megkapta az Ever Given adatrögzítőjét – ami kvázi feketedobozként szolgál – és a csatornát felügyelő hatóság is hamarosan saját vizsgálatba kezd.


(Forrás: www.forbes.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság