Nyomtatás

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

2021-02-24 492

A vegyipart, a kiskereskedelmet is erősíti a társaság – erről is beszélt Hernádi Zsolt a BÉT-en. A régió körkörös gazdaságának vezető vállalatává válna a Mol-csoport, ennek érdekében frissítette hosszú távú, 30 évre szóló stratégiáját – jelentette be Hernádi Zsolt a Budapesti Értéktőzsdén. A fenntarthatóság a cégnél elsősorban azt jelenti, hogy tevékenységét 2050-re karbonsemlegessé tenné, ennél rövidebb távon pedig az üzemanyagok előállítását igyekszik fenntarthatóbbá tenni. Mindez azért fontos – mondta el a Mol elnök-vezérigazgatója –, mivel a következő években még növekedhet a fosszilis üzemanyagok fogyasztása.

A cég a megújult stratégia alapján 2030-ig minden második dollárt fenntartható projektekre költi, ami a következő öt évben egymilliárd dollárt jelent. A vállalat 1,8 millió tonna üzemanyagot alakít át petrolkémiai alapanyaggá 2030-ig (két beruházási hullám révén, 2027-es, illetve 2030-as indulással). Ugyanakkor fokozatosan integrálja működésébe a körforgásos gazdasági tevékenységeket, felhasználva a bio- és hulladékalapú anyagáramokat a termelésben, növelve az újrahasznosítást, valamint kihasználva a CCUS (a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás) lehetőségeit. Ezek segítségével jelentős mértékben csökkenthető az üzletág CO2-lábnyoma.

A cég tovább erősíti ugyanakkor a fogyasztói szolgáltatásokat, a cég közleménye szerint a cél, hogy „az üzletág magas szinten digitalizált kiskereskedelmi, illetve integrált mobilitási szolgáltatóvá váljon”.

A Mol négy és fél éve fogadta el 30 éves stratégiáját, amelynek alapja az, hogy az üzemanyag-kitermelésen és finomításon túl nagyobb szerepet kap a vegyipari termelés, a benzinkutak helyét pedig komplex üzletek veszik át.

Az irány már akkor látszott, elsősorban az elektromos autók terjedésével, az elmozdulás fontosságát azonban megerősítette a 2020-as válság: Hernádi Zsolt a közgazdasági társaság éves találkozóján már arról beszélt, a járvány miatti lezárások okozta sokk is megmutatta, a nagy olajvállalatoknak diverzifikálni kell termelésüket. „A fosszilis üzemanyagok ideje le fog járni, erre fel kell készülni” – ismételte el most is. A diverzifikálás része a bicikli- és autókölcsönző szolgáltatás erősítése, a Limo vagy az ITK rendszerein keresztül a Mol flotta már 3800 bérbe adható autóból áll – emelte ki.

A Mol fejlesztéseit saját forrásból finanszírozza, reményeik szerint a 2020-ban elért 2,06 milliárd dolláros EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2021-ben 2,3 milliárd dollárra, 2025-re 2,6 milliárd dollárra nő.

Hernádi abból az alkalomból beszélt a tőzsdén, hogy 25 éve kerültek a Mol részvényei a Budapesti Értéktőzsdére, mára a cég a BUX második legnagyobb részvénykibocsátójává vált. Aki akkor befektetett, a részvényei értéke megtizenötszöröződött – mondta el Patai Mihály, a BÉT elnöke, aki átadta a Mol vezetőjének a hazai tőkepiac fejlesztéséért járó életműdíjat.

 

(Forrás: www.hvg.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság