Nyomtatás

Kártékony hálózatot lőtt le a Google

2021-12-09 1136

A Google jelentős csapást mért a Glupteba nevű botnetre, de sajnos a siker lehet, hogy csak átmeneti.A Google egy elemzést követően arra a következtetésre jutott, hogy birtokában van azoknak az információknak, amiknek a felhasználásával megbéníthatja a Glupteba botnet működését. A Glupteba és azt építgető kártékony program már 2011 óta fertőzi a számítógépeket. A legfrissebb adatok szerint pár napja még több mint egymillió Windows PC-t foglalt magában.

Különösen az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában okozott problémát. A Glupteba mögött lévő kártékony program elsősorban kriptobányászatba vonta be a fertőzött számítógépeket, de adatlopásból is kivette a részét.

A Google által indított hadijárat nem volt sikertelen ugyanis a legutóbbi jelentések szerint a Glupteba hálózat megbénult. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a botnetet irányító kiberbanda teljesen elvesztette volna az irányítást a hálózat felett. Ez a botnet ugyanis meglehetősen korszerű alapokra épül, és kihasználja a blockchain alapú technológiákban rejlő lehetőségeket. Elképzelhető, hogy az elosztott rendszernek köszönhetően ismét sikerül életet lehelniük a csalóknak a hálózatba.

Azt csak néhány hét vagy néhány hónap múlva tudjuk meg, hogy a Glupteba mekkora csapást szenvedett, és hogy képes lesz-e ismét a károkozásra. Mindenesetre a Google nem akar semmit a véletlenre bízni, ezért minden releváns adatot átadott a hatóságoknak. Jelenleg 17 személyt gyanúsítanak az Egyesült Államokban azzal, hogy részt vettek a Glupteba üzemeltetésében. Azt azonban nem tudni, hogy a kiberbanda vezetőit is sikerült-e kézre keríteni.

I Forrás: biztonsagportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság