Nyomtatás

Igencsak sebezhetők az otthoni routerek

2021-12-08 1098

​Biztonsági kutatók kilenc otthoni és kisirodai routert vettek górcső alá. 226 sérülékenységet találtak. A hálózati útválasztók biztonsága kritikus fontosságú, hiszen az internet felől ezek jelentik a belépési pontot a helyi hálózatokba. Ezért lényeges, hogy ne legyenek sebezhetők a különféle támadásokkal szemben. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha mind a gyártók, mind a felhasználók, rendszergazdák résen vannak, és mihamarabb javítják a sérülékenységeket.

Az IoT Inspector és a Chip magazin közösen egy érdekes tesztet végzett, aminek során kilenc otthoni, illetve kisirodai környezetekbe tervezett routert vetettek alá sebezhetőségi vizsgálatoknak. Több mint ötezer ismert sérülékenységgel szembeni ellenállóképességet vizsgáltak automatizált módszerekkel.

A teszt eredménye arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony sok a teendő még gyártói oldalon is, hiszen a kutatók összesen 226 kihasználható biztonsági rést azonosítottak a kilenc - a teszt során a legfrissebb firmware verziókkal felvértezett - eszközön.

A legtöbb biztonsági problémát a TP-Link AX6000 kapcsán lehetett kimutatni, de a Synology RT-2600ac sem sokkal maradt le. Ugyanakkor olyan gyártók sem büszkélkedhetnek az eredményekkel, mint amilyen az Asus, a D-Link, a Netgear és a Linksys. A legtöbb biztonsági hiba az alábbiakra volt visszavezethető:

  • Elavult Linux kernel verzió
  • Sebezhető multimédiás és VPN funkciók
  • Gyenge jelszavak engedélyezése
  • Hitelesítő adatok nem megfelelő kezelése

Noha a teszteredmények elég aggasztóak, azért az jó hír, hogy mindegyik érintett gyártó azonnal reagált a vizsgálatokra, és a legtöbb problémát már elkezdték megszüntetni. Érdemes a firmware frissítésekre figyelni, és telepíteni azokat.

I Forrás: biztonsagportal.hu

 
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság