Nyomtatás

A szállodaipar kitaposta az utat az irodapiac előtt. Kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok

2023-06-23 881

A világjárvány számos ágazatra nagy csapást mért, többek között megtépázta a vendéglátóipart és általában a szállodaszektort. Azoknak a hoteleknek, amelyeknek sikerült túlélniük, újra kellett gondolniuk a működésüket és beépíteni az új technológiákat, hogy talpon maradjanak. Úgy tűnik, hogy az irodapiac is számos megoldást leshet el a szállodaipartól. Virtuális és kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok és amit csak akarunk.

Az érintésmentes technológia lehetővé teszi a szálloda vendégeinek, hogy elkerüljék a forgalmas recepciókat az üdülőhelyeken világszerte. Az önálló be- és kijelentkezés egyre inkább megszokott trenddé válik, amelyet kedvelnek a vendégek is, mert időt takaríthatnak meg. Ez különösen a fiatalabb generációk számára fontos, hiszen az Y és a Z generáció tagjai már megszokták, hogy a feladatokat kevés emberi interakció nélkül hajtják végre. A két generáció a statisztikák szerint a globális utazási piac csaknem felét képviseli, és ez a nagyságrend hamarosan az irodapiacon is valóság lesz. 

Erre vannak jó példák, említhetnénk a Netlife vendégérkeztető “robotját”, amely nemcsak az automatikus becsekkolásban segít, de bármilyen kérdésre válaszol. De van példa arra is új típusú szálláshelyeknél, hogy igazából teljesen elhagyható a csekkolási folyamat, hiszen előre le lehet menedzselni a vendégérkeztetést, érdemes megfigyelni a booking.com algoritmusának változását. Sok esetben már kódot küldenek egyes apartmanokhoz, coliving lakásokhoz és így a becsekkolási folyamat szinte teljesen online és nincs szükség emberre – mondja Kalmár Zoltán, a proptechzoom szakértője.

Az érintés nélküli fizetés pedig egy másik módja annak, hogy a szállodák hozzájáruljanak a tranzakciók sebességének javításához. A közelmúltban megjelent mobil pénztárcák és hordozható eszközök kibővítették ezt a területet, és még akkor is lehetőségeket kínálnak az ügyfeleknek, ha nem rendelkeznek kártyával. Az érintés nélküli ételrendelés a szállodai éttermekben egyre általánosabbá válik, de ugyanígy az okostelefonos hozzáférés elkezdte felváltani a hagyományos szállodai szobakulcsot.

A teljes cikk: A szállodaipar kitaposta az utat az irodapiac előtt. Kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság