Nyomtatás

Kata - Lehetetlen helyzetbe kerülnek a szállásadók is

2022-07-18 667

A katás változás a szálláshelykiadók egy részét is hátrányosan érinti. Fenyeget az elmozdulás a szürkegazdaság irányába és a munkaerőleépítés. „Meddig emelhetünk árat akkor, amikor az infláció már így is az egekben van, a rendelkezésre álló jövedelem pedig nem nő” – teszi fel a szónoki kérdést Schumiczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke az Index megkeresésekor. A két év járvány után épp csak éledező budapesti turizmus igen jelentős szegmensét képviselő szálláshelykiadók egy részét nagyon is fájdalmasan érinti, hogy szeptembertől kikerülnek a katás adóalanyok közül a kedden elfogadott törvénymódosítás miatt.

Számos saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlant bérbeadó, és főleg az Airbnb-hez kötődő vállalkozó kerül ugyanis lehetetlen helyzetbe amiatt, hogy a külföldi kifizetőktől sem fogadhatnak be számlát ezentúl, ha megtartanák a kedvező adózási lehetőséget. Kapcsolódó Százezreket tesz ki a katás adózásból a kormány Százezreket tesz ki a katás adózásból a kormány Egy nap alatt szabja át a parlament több szektor működését. Az elnök szerint gyakorta megesik, hogy a külföldi vállalatok Magyarországra kiküldött munkatársa számára nem szállodai szobát, hanem a platformon keresztül lakást bérelnek.

De ugyanígy bevételi forrásként elesnek a fővárosi és vidéki katás szálláskiadók is a céges rendezvényektől, csapatépítőktől is, vagy marad a szürkezóna, az „okosba megoldjuk”. És nemcsak az adónemváltásra és többletadó-fizetésre kényszerülő vállalkozók járhatnak így rosszul, hanem az is kérdéses, hogy az általuk foglalkoztatott valamennyi takarítóra, adminisztratív munkatársra, beengedőre lesz-e elegendő pénzük, vagy leépítésekre kényszerülnek-e.

I Forrás: turizmusonline.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság