Nyomtatás

Hogyan befolyásolja a Black Friday és a karácsonyi promóciók az online vásárlási kedvet?

2022-11-03 896

A gazdasági és megélhetési válság ellenére a Black Friday 2022-ben is növekvő forgalmat hozhat a webáruházak számára. A LogiNet és a Reacty Digital közös, friss reprezentatív kutatása alapján a november végi akciós kampány és a karácsony előtti kiárusítási időszak az idén sok szempontból is érdekes fejleményeket tartogat a kereskedők számára, írja a Loginet.hu.

 1. Nőhet a vásárlásra szánt összeg

Egy átlagos magyar fogyasztó várhatóan 41 ezer forintot költ majd a Black Friday akciók során, ami 20%-os növekedést jelent a 2021-es, 34 ezer forintos tervekhez képest. Ez meglepő lehet a magyar fogyasztók előtt álló pénzügyi kihívásokat látva, aminek a hátterében a kutatás szakértői szerint az emelkedő infláció, a tavasszal kapott extra juttatások húzódhatnak meg. Emellett azok a várakozások is szerepet játszhatnak ebben, amelyek a további áremelkedésekkel, készlethiányokkal függnek össze.

2. Az idén is a lakosság közel 50%-a vásárolna

A felmérés alapján a lakosság fele tervezi, hogy vásárol valamit a Black Friday alatt, ami egybecseng a tavalyi kutatás eredményével is. Az elmúlt évben végül a lakosság 30%-a használta ki az akciós időszakot, közülük 20% webáruházakban vette meg a leárazott terméket, szolgáltatást. Hasonló lehet idén is az arány, ami eltérést mutathat, az a kosárérték, illetve a kosárba helyezett mennyiség.

3. Többet vagy kevesebbet költenének a vevők

Az online vásárlási szándék tekintetében is viszonylag nagyfokú bizonytalanság figyelhető meg: akik tavaly vásároltak, azok a szélsőségek irányába mozdulnának el. A megkérdezettek 46%-a az elmúlt évhez képest visszafogná költéseit, míg közel egyharmada többet vásárolna a webshopokban, mindössze 15% fogalmazott úgy, hogy idén is hasonló értékben venne az akciós időszakban.

4. A TOP kategóriák nem változtak: továbbra is a ruházat és a műszaki cikk a legnépszerűbb

Míg tavaly a barkács és kerti termékek iránti érdeklődés ugrott nagyot, idén úgy néz ki, a klasszikusnak számító kategóriákat preferálják a vevők a Black Friday akciók keretében. A top termékek nem változtak, az arányaikat illetően sem, az első három helyen szerepelnek a ruházati cikkek (31%), a háztartási kis- és nagygépek (27%) és a háztartási- és vegyi áruk (23%). két kategóriában, a mobil telefonok és a szórakoztató elektronika esetében viszont nagyobb visszaesés várható az idén.

Ezt az magyarázhatja, hogy ezeket a termékeket – amelyek időtartama években mérhető - a pandémia során már beszerezték a legtöbben, jelenleg nem létszükséglet a vásárlásuk.

A teljes cikk: Hogyan befolyásolja a Black Friday és a karácsonyi promóciók az online vásárlási kedvet?

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság