Nyomtatás

A járványt tromfolta a háború. Merre halad a magyar irodapiac?

2023-08-30 909

Az irodapiac az elmúlt évtized hihetetlen prosperitása után számos nehézséggel találkozott, hiszen a pandémia után a rendeződni látszó helyzet kellős közepén érkezett az energiakrízis. Egyszerűen fogalmazva: a járványt tromfolta a háború, az energiaválság és az általános világgazdasági helyzet. De azért lássunk optimistán, hiszen több százezer új irodaállomány jöhet a budapesti irodapiacra az elkövetkezendő néhány évben. Tavaly 267 ezer m2-nyi új állomány érkezett a piacra, ráadásul felépült a Mol Campus is.

A 2008-ban kitört világgazdasági válság következtében 2012 környékén szinte teljesen lefagyott a hazai irodapiac, hiszen alig adtak át új állományt. Majd lassan beindultak a fejlesztések, és az évtized második fele elhozta a szektorban is az újabb aranykort. Szerencsére azonban a 2008-as krízis korábban tapasztalt hibáit, miszerint valós piaci igények nélkül húzták fel az épületeket, már nem követték el, és valóban a kereslet és kínálat dominált.

Vagyis bár a pandémia bizonytalanságot szült az irodapiacon, hatalmas visszaesést nem regisztrálhattunk, hiszen biztos fundamentumok alapozták meg a szektort. Átalakult a munkakultúra, az unalomig ismételgetett home office visszaszorulása után kezdett kialakulni az egyensúlyi helyzet, vagyis a cégek meghatározták a benti munkavégzés és a távmunka arányait.

A terek átalakultak, illetve úgy fogalmazhatunk pontosabban, hogy a korábban megjelenő trendek kiteljesedtek. A közösségi terek már eddig is fókuszban voltak, most még fontosabbak lettek, ezzel összefüggésben az élményre helyeződött a hangsúly, amely pedig a dolgozói jóllétre összpontosít. Ide tartozik az egészséges munkakörnyezet hangsúlyozása, amely a fenntarthatósághoz kapcsolódik, vagyis kirajzolódik teljes egészében az irodapiacot meghatározó értéklánc.

A teljes cikk: A járványt tromfolta a háború. Merre halad a magyar irodapiac?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság