Nyomtatás

A rugalmasság a kulcsszó az irodapiacon: szakértők válaszolnak a bérlői kérdésekre

2023-03-31 523

A Robertson nemrég kapott egy felkérést a Bán & Karika Ügyvédi Társulástól egy interjúra. Az interjúban arra voltak kíváncsiak, hogy miként viszonyulnak a bérbeadók a bérlői kihívásokhoz, milyen válaszokat adnak a problémáikra. Az interjú sok témát boncolgat, melyeknél a jogi szempontokat is figyelembe veszi. 

Az irodapiac az elmúlt években több megpróbáltatáson ment keresztül, ami számtalan kérdést vetett fel a bérlői oldalon. A bérbeadók igyekeznek hatékonyan reagálni ezekre a kihívásokra, azonban az a tulajdonos bizonyul a legsikeresebbnek, aki rugalmas és támogató hozzáállást választ a különböző kihívások és változó, egyedi igények felmerülésekor. A Bán & Karika Ügyvédi Társulás részéről Dr. Bán Gergely, a Robertson Hungary részéről pedig Szapáry Zsolt egy közös interjú keretében igyekezett választ adni a leginkább aktuális és fontos irodabérbeadási kérdésekre.

  1. Jellemzőek-e bérbeadói oldalról energiahatékonyságot célzó beruházások? A négyzetméter-arányos költségszámítás helyett mennyire jellemző az egyedi bérlői fogyasztás alapján történő rezsielszámolás vagy ennek a lehetővé tétele? Milyen intézkedéseket tesznek a bérbeadók az üzemeltetési költség tényleges összegének tervezhetősége érdekében a jelenlegi gazdasági körülmények között?  

A Tulajdonosok, illetve az irodaházak most szembesültek először azzal, hogy a kiugróan magas energiaköltségek valójában mekkora és milyen összetett problémát is jelentenek. Nem csupán az üres területek bérbeadása kapcsán lett fontos adat az üzemeltetési költség mértéke, hanem a meglévő bérlők betervezett működési költségei miatt is. Az energiahatékonyságot célzó beruházásokat sok helyen megelőzte egy úgynevezett akcióterv, mely a Bérlőkkel való közös gondolkodást, az irodahasználati szokások felmérését, a szokások megváltoztatásával elérhető összesített vagy egyéni spórolást foglalja magában.

Azon épületeinknél, ahol az egységesített home office bevezetését elfogadták a bérlők, az irodaház energetikai rendszereit ennek megfelelően módosítottuk, pl. az előkezelt friss levegő hőmérsékletét a kijelölt napokon lejjebb vettük, illetve csökkentettünk az épületek világítási intenzitásán, akár részben, akár az épület előre megbeszélt területein teljesen.

Egyre jobban kezdenek elterjedni az üzemeltetési költség mérséklődését segítő beruházások – ilyenek pl. a bérleményekhez felszerelt egyéni hőmennyiségmérők, melyek segítségével a bérlők saját maguk tudnak megtakarítást elérni, az újragondolt és szabályozott irodai szokásokkal.

Vannak épületek, ahol teljesen új, alternatív fűtési/hűtési rendszert építenek ki. Az eltelt 8-10 hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy komoly előnybe kerülnek azok az épületek, amelyek eddig is különösen nagy figyelmet fordítottak a környezettudatos, zöld energián alapuló rendszerek integrálására.

A teljes cikk: A rugalmasság a kulcsszó az irodapiacon: szakértők válaszolnak a bérlői kérdésekre

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság