Nyomtatás

Zöld lesz a rozsdából! Így fog kinézni a Váci úti új városnegyed

2022-01-12 1250

Európai szinten is egyedülálló, többek között egy kéthektáros közparkot is magában foglaló városfejlesztési koncepciót alkotott az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője. A volt Láng Gépgyár területére egy egyedi mikroklímájú, a tervek szerint egymilliárd euró értékű, környezettudatos városnegyedet terveztek az önkormányzattal egyetértésben, olyan hiánypótló vegyes funkciókkal, amelyek új színt hoznak a 13. kerület lakóinak, és a város életébe.

Az elhanyagolt városi ipari területek fejlesztésére elindított kormányzati rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítson ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával. A program a főváros „szétterülésének” megállítására is törekszik, azaz elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeket éleszt újjá a Budapest központjához közeli helyszínek rehabilitálásával.

A Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után, elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a 13. kerületi Önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg. A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. 

A munkaközi tervek alapján várhatóan bruttó 136 000 m2-en lakóépületek, bruttó 133 000 m2-en irodaházak épülnek fel, továbbá bruttó 16 000 m2-en egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki. A beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével. 

A teljes cikk: Zöld lesz a rozsdából! Így fog kinézni a Váci úti új városnegyed

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság