Nyomtatás

Tovább dübörög a logisztikai ingatlanpiac. Az árak sem lassítanak

2022-05-04 959

A Prologis Europe első negyedévi beszámolója szerint a 2021-ben elkezdődött piaci átalakulás az idei évben tovább folytatódik. Az egyre növekvő kereslet jelentős áremelkedést és élénkülő befektetési kedvet hozott a piacon.A kereslet növekedését jól bizonyítja, hogy a Prologisnál az első negyedévben indult, összesen 86 ezer négyzetméteren folyó négy új fejlesztésnek már 40 százaléka bérlőre talált. A magyar portfólió mintegy 627 ezer m2-nyi területet tesz ki, amelynek kihasználtsága jelenleg 94%, ráadásul újabb hazai telket vásárolt a vállalat.

A Prologis idei korábbi piacelemzéséből kiderül, hogy a verseny a szabad ingatlanok mennyiségének csökkenésével párhuzamosan élesedik, az üresedési ráta globálisan rekord alacsony szinten áll. A kimagasló kereslet hátterében többek között az e-kereskedelem bővülése áll, ezzel összefüggésben a kiskereskedők nagyobb készleteket halmoznak fel, hogy a vásárlókat időben ki tudják szolgálni.

Emelkedő telekárak és kivitelezési költségek

Emellett a meredeken emelkedő építési költségek és telekárak miatt a fejlesztőknek emelniük kellett a bérleti díjakat. Lássunk néhány adatot, hogy jobban érzékelhessük a változásokat a díjak és költségek tekintetében! A bérleti díjak legnagyobb emelkedése különösen az USA-ban jelentős, ahol éves alapon 25,8%-os növekedéssel számolhattunk. Tavaly az építőanyagok ára az Egyesült Államokban 40 százalékkal, Európában pedig 18 százalékkal emelkedett. 2021-ben a telekárak az Egyesült Államokban/Kanadában 50 százalékkal, Európában pedig 40 százalékkal nőttek.

A világjárvány súlyosbította az építőipari munkások hiányát, és további költségnövekedést eredményezett, mivel a fővállalkozók a munkaerő megtartása érdekében emelték a béreket. A bekerülési díjak a hosszabb ideig tartó kivitelezés miatt is növekedtek, hiszen ma már a logisztikai ingatlanok nem csupán raktárak és csarnokok, hanem számos intelligens megoldással és technológiával felszerelt korszerű épületek. A legnépszerűbb jellemzők között szerepelnek a megújuló energiaforrások, a kényelmi szolgáltatások, valamint az automatizálás.

A teljes cikk: Tovább dübörög a logisztikai ingatlanpiac. Az árak sem lassítanak

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság