Nyomtatás

Így vették át a külföldi befektetők helyét a magyarok az ingatlanpiacon

2022-11-04 914

2022 első félévében a hazai befektetési piac 0,6 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 7 százalékkal maradt el az előző éves adattól, a forgalom jelentős részét (47 százalékát) néhány nagy összegű tranzakció adta. Míg azonban 5-10 évvel ezelőtt a befektetők nagy része külföldi volt, addig az idei tranzakciók 74 százaléka hazai befektetőkhöz kötődött - derül ki az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentéséből. Az elemzés alapján megnéztük, mi jellemzi most a hazai befektetési piacot, és hogyan aránylanak a magyar számok a régiós országok teljesítményéhez.

Bár a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok hatására a befektetők kiváró álláspontra helyezkedtek, a folyamatban lévő tranzakciók nem álltak le, a kivárás várhatóan a 2023-as befektetési forgalomban érezteti majd a hatását. Magyarországon az elsődleges hozamok tekintetében az ipar-logisztika szegmensben 25 bázispontos csökkenés, míg az irodák és bevásárlóközpontok esetén stagnálás figyelhető meg. Az RICS szakembereinek többsége szerint az ingatlanpiaci ciklus a kezdeti visszaesés szakaszában tart, a piaci szereplők szerint, a nemzetközi befektetők és bérlők bevonzása szempontjából a nemzetközi folyamatok mellett országspecifikus kockázatok is erősödtek.

A teljes cikk: Így vették át a külföldi befektetők helyét a magyarok az ingatlanpiacon

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság