2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Üzleti hírszerzés és biztonság

Munkahelyi megfigyelés az AI segítségével: kinek van félnivalója?

2024-03-11 1417

Múlt hónapban nagy port kavart a hír, miszerint bizonyos amerikai vállalatok a mesterséges intelligencia segítségével követik nyomon az alkalmazottaik munkahelyi kommunikációját. De vajon az AI tényleg szűkíti a privát szférát az irodában? És a vállalatvezetők valóban a beosztottak megfigyelésére használják a technológiát?

A céges alkalmazottak és a munkaügyi ügyvédek egyaránt mély ellenérzéseiknek adtak hangot, amikor februárban kiderült, hogy a Walmart, a Starbucks, a Delta és a Chevron is a mesterséges intelligencia segítségével követheti nyomon az alkalmazottak munkahelyi kommunikációját. A szakemberek ugyanakkor azt mondják, bár az AI ilyen jellegű munkahelyi alkalmazása ma még újdonságnak számít, az korántsem meglepő, hogy a vállalatvezetők figyelemmel kísérik beosztottjaik irodai beszélgetéseit. A mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődése pedig sokkal kifinomultabbá teheti a megfigyelési technikákat – idézi a CNN David Johnson, a Forrester Research vezető elemzőjének véleményét.

“Újdonság viszont, hogy az iparági szereplőkben egyre inkább tudatosodik, hogy a megfigyelésnek ez a fajtája bizonyos körülmények között megváltoztatja a munkavállalói viselkedést és morált, nem beszélve a munkahelyeken elfogadott irányelvekről” – tette hozzá a szakértő.

A Qualtrics friss tanulmánya szerint a nagyvállalatok vezetősége ma már helyesli a mesterségesintelligencia-alapú szoftverek munkahelyi használatát, az alkalmazottak 46 százalékát azonban nyugtalansággal tölti el az egyre népszerűbb gyakorlat. Johnson ennek dacára is azt mondja, a dolgozói kommunikáció monitorozásába előbb-utóbb minden fontos szervezet be fogja vonni az AI-t.

Ma már számos amerikai nagyvállalat használja az Aware nevű startup AI-alapú irodai szoftverét, mely a munkahelyi zaklatás és megfélemlítés, sőt a kibertámadások és bizonyos gazdasági bűncselekmények (például a bennfentes kereskedelem) kiszűrésében is segítséget nyújthat. A technológia megőrzi az adatok anonimitását, egészen addig, amíg nem válik szükségessé azok nyilvánossá tétele. Ha bármilyen panasz merül fel, a jogi vagy a humánerőforrás részleg végzi a további vizsgálatokat.

A Chevron a CNN-nek elmondta: az Aware termékét arra használják, hogy figyelemmel kövessék a saját Workplace platformjukon megjelenő nyilvános kommenteket és interakciókat, ahol a dolgozók bejegyzéseket tehetnek közzé és hozzászólásokat publikálhatnak. A Walmart elsősorban azért használ AI-alapú szoftvert, hogy elhárítsa a belső kommunikációs csatornáit érő fenyegetéseket, valamint nyomon kövesse a legfrissebb munkavállalói trendeket. Ez utóbbi cél vezérli a Deltát is, mely a mesterséges intelligencia segítségével a belső közösségi platformját is moderálja.

Természetesen mások is kínálnak hasonló szolgáltatásokat, mint a már említett Aware. A Proofpoint nevű kiberbiztonsági cég saját fejlesztése lehetővé teszi a kiberkockázatok folyamatos monitorozását (a program segítségével kiszűrhető például az a dolgozó, aki szenzitív munkahelyi adatokat tölt le és továbbít az otthoni e-mail címére). A szoftver – mely mostanában egyre népszerűbb a Fortune 100 vállalatok körében – akár korlátozhatja is bizonyos AI-eszközök (például a ChatGPT) használatát a munkahelyi rendszereken, ha úgy ítéli meg, hogy ezek alkalmazása ütközik a vállalati irányelvekkel.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a mesterséges intelligencia munkahelyi integrációja kételyeket és feszültséget ébreszt számos céges alkalmazottban. Reece Hayden, az ABI Research elemzője szerint nem meglepő, ha a dolgozók egyre gyakrabban érzik úgy, hogy titokban “kukkolják” őket. A szakértő kiemeli: mindez odáig fajulhat, hogy egy idő után egyre kevesebben mernek majd őszintén kommunikálni a Microsoft Teamshez hasonló belső üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül. David Johnson szerint a cégeknek óvatosan kell eljárniuk, ha nem szeretnék, hogy az AI-alapú megoldások általános bizalmatlanságot és rossz közérzetet szüljenek a beosztottakban.

I Forrás: igenyesferfi.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details