2019. február 17., vasárnap - Donát

Kihalás fenyegeti a bankautomatákat

bankautomataAz ATM-ek alig 50 év alatt meghódították a világot, ma szinte minden utcában lehetőség van készpénzfelvételre. Azonban a modern technológia és az új fizetési módok miatt a pénzautomaták száma csökkenni látszik, igaz, az ATM-ek teljes eltűnésére még sokat kell várni.

A pénzkiadó automaták története 51 éve kezdődött, ugyanis a világ első ATM-jét 1967 utolsó hetében helyezték üzembe Nagy-Britanniában. Alig fél évszázaddal később azonban a találmány szenved, ugyanis az érintős technológia és a ritkább készpénzhasználat az automatákat is szükségtelenné teszi.

Az első ATM története

John Shepherd-Barron egy brit befektető és üzletember volt, akit az 1960-as években rendkívül bosszantott, hogy rengeteget kell várnia a saját pénzére a bankokban. Egyfelől a kiszolgálás is lassú volt, másfelől a bankok nyitvatartási ideje is korlátozta a pénzhez való hozzáférést, ráadásul akkoriban volt olyan pénzintézet, amely már délután fél négykor lehúzta a rolót.

Innen jött az ötlet, hogy automatizálni kellene a folyamatot, amelyet először a csokis automaták mintájára képzelt el Shepherd-Barron.

A Telegraph szerint a férfi 1965-ben egy gin mellett elmesélte az ötletét a Barclays bank vezérigazgatójának, aminek az lett az eredménye, hogy 1967-ben már működött is az első pénzkiadó gép London Enfield kerületében.

Shepherd-Barron végül hat automatát telepített az angol fővárosban, ami akkora siker lett, hogy a gépek gyakran kiürültek hétvégenként.

Hogyan működtek, ha még bankkártyák nem is léteztek?

Az első ATM-ek elég körülményesen üzemeltek. Mivel akkoriban még nem voltak bank- és hitelkártyák, ezért másképp kellett a pénzfelvételt megoldani. A bankok egy vouchert adtak az ügyfeleknek, amely feljogosította a tulajdonost 10 font felvételére.

Tovább a teljes cikkhez: Kihalás fenyegeti a bankautomatákat

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!