2019. május 26., vasárnap - Fülöp

Állások százezrei szűnhetnek meg az elektromos autók miatt

elektromosauto2Több tízezer autóipari munkahely eshet az elektromobilitás áldozatául Németországban – írja az MTI egy fris tanulmányra hivatkozva. A Fraunhofer IAO (Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation) stuttgarti kutatóintézet tanulmányában a hajtáslánc- és motorgyártó ágazatban Németországban jelenleg meglévő ...

...210 ezerből 2030-ig 75 ezer munkahely megszűnését vetíti előre

az elektromos autóknak az újautó-értékesítésen belüli 40 százalékos részarányát feltételező forgatókönyv. A részarány 90 százalékra emelkedése esetén viszont már a munkahelyeknek a fele válna feleslegessé. A német autóipar az elmúlt években átlagosan 840 ezer alkalmazottat foglalkoztatott helyben, de Magyarországon is mintegy 90 ezren dolgoznak az ágazatban, zömében szintén német cégeknél illetve beszállítóiknál, így hazánkat is érintheti az átalakulással járó munkahelycsökkenés.

Egyszerűbb az elektromos

Az elektromos autók hajtáslánca alig kétszáz részegységből áll, szemben a jelenlegi technológiához szükséges mintegy ezerkétszáz részegységgel. Az elektromos autók terjedése azonban nem csak a hajtáslánc-gyártó ágazatot, hanem más fémipari és gépipari ágazatokat is hátrányosan érintene a foglalkoztatás alakulása szempontjából.

Tovább a teljes cikkhez: Állások százezrei szűnhetnek meg az elektromos autók miatt

  • 1