2018. december 16., vasárnap - Etelka

Az Y-generáció élete sem fenékig tejfel! De nem ám!

laptop2Bereczki Enikő generációs szakértő lerántja a  leplet a médiából és egy szűk rétegből megismert Y-generációs jellemzésről. Két generáció pályakezdő tapasztalataiból szemezget.  Sokszor éri kritika az ipszilonokat miszerint önzők, nem hajlandóak elég keményen dolgozni, extra elvárásaik vannak a munkahelyen ...

... (ez zömében azt jelenti, hogy az előbbi generációkkal ellentétben törekszenek a munka-magánélet egyensúlyára, az igényes és egészséges munkakörnyezet inspirálja őket). Pedig az ő pályakezdésük, felnőtté válásuk útja sem rózsákkal párnázott. Tari Annamária (Generációk online )szerint az Y és Z generáció tagjairól hajlamosak vagyunk azt gondolni, nekik már sokkal könnyebb minden. De a pszichiáter szerint ez nincs így: 

„Elvesztett a felhőtlen gyerekkor és fiatalkor, és mindez nem pótolható a pillanatok online megosztásának múló örömével. Nem virágos rét, hanem kemény akadálypálya ez. Ha segíteni akarunk, akkor meg kell érteni mindazt, amivel a digitális generációk szembenéznek. Ami nem feltétlenül az, amit mi képzelünk."

Nap, mint nap tapasztalom, hogy ez az akadálypálya mennyire nehezített a magánéletben és a munkahelyen is. Most ez utóbbira szeretnék fókuszálni, mégpedig a pályakezdő ipszilonokra. Egy középosztálybeli értelmiségi lány teljesen átlagosnak is tartható küzdelmeit mutatom be párhuzamba állítva az édesanyja nemzedékéhez tartozó Ildikó (52 éves, tehát idősebb X-generációs) fiatalkori tapasztalatait is szemléltetve.

"A gyakornoki munkahelyek futószalagon jöttek-mentek, mint a Sushi-bárban a kaja"

Pálma (25) egyetem mellett kezdett el dolgozni, eleinte csak fél évet, majd fél évig újra jobban a tanulmányaira koncentrált. Elsős egyetemistaként - mivel  szüleivel lakott – még nem szorult rá arra, hogy dolgozzon.

szerző: Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

A teljes cikk a panpeterstop.blog.hu-n olvasható.

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!