2019. január 19., szombat - Sára

Eltiltott cégvezetők – több mint 12 ezren vannak

bossA cégbíróság tavaly 12 184 magánszemélyt tiltott el a cégvezetéstől, az érintettek a következő 5 évben nem tölthetnek be cégvezetési, cégképviselői jogköröket és többségi tulajdonosi szerepköröket sem – közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A cégbíróság jellemzően jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések...

... és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az elmúlt 5 év adatai alapján 41 789 magánszeméllyel szemben él ez a fajta tiltás, és az Opten szerint ez a szám a következő években tovább emelkedik, ugyanis jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

Sok esetben az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon egyéb cégekben is befolyással bír, így egy-egy magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat is érinthet – magyarázza Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégstruktúra rendezése érdekében hozott intézkedések közül kiemelte, hogy 2017 júliusa óta magasabb céltartalékot kell képeznie az adósnak a felszámolás elején, a felszámolás költségeire, s 2018 januárjában bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azoknál az adózóknál, akik korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg vállalkozásukat. Ez a jogszabály tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok tulajdonos hagyja magára a cégét, és új vállalkozás indításával próbálkozik.

Magyarországon rendkívül magas a felszámolások és a kényszertörlések száma: tavaly 6800 cég állt felszámolási eljárás alatt, kényszertörlési eljárás pedig 16 663 vállalkozást érintett.

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!