2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Öngyógyító üveg vet véget a telefontörésnek

mobileJapán kutatók kifejlesztettek egy repedéseket és töréseket eltüntető üveget, és csak egy kis nyomást kell kifejteni az anyagra, hogy végbemenjen az öngyógyítási folyamat. A poliéter-tiokarbamid nevű polimer a világon elsőként rendelkezik ilyen képességgel a kemény anyagok közül, öngyógyító gumik és műanyagok eddig is léteztek - írja a Slashgear.


Ilyen anyagot találunk például az LG Flex mobil hátlapján, ám az is csak a kisebb karcolásokat tudja eltűntetni magáról. Az új anyagot kifejlesztő Takuzo Aida professzor és munkatársai a Tokiói Egyetemen azt mondják, hogy az új anyag mobiltelefonokban és más törékeny eszközökben is megjelenhet. Felfedezésükről a Science című tudományos lapban számoltak be. 

Különösen fontos tulajdonsága az anyagnak, hogy a gyógyítás szobahőmérsékleten megvalósul, a legtöbb öngyógyító anyagot ugyanis 120 Celsius-fokra vagy melegebbre kell hevíteni. Ezt nyilván nem egyszerű megoldani felhasználói környezetben, és a kifinomult elektronikus eszközök többi alkatrésze sincs felkészítve ekkora hőségre.

Ez is másnak készült

Véletlenül derült ki, hogy a poliéter-tiokarbamid öngyógyításra képes. Az egyetem egyik diákja, Yu Yanagisawa ragasztóanyagot próbált kikeverni, amikor észrevette, hogy a polimer elvágott szélei egymáshoz tapadnak. Teljesen helyreállt a sérülés, amikor az anyagot 21 Celsius-fokon fél percen át kézzel összenyomta. Az anyag pár óra elteltével ugyanolyan erős volt, mint újkorában.


Az öngyógyító anyag nemcsak arra jó, hogy mutatósabbak legyenek a telefonok, és ne legyen annyi repedt készülék. Ha a burkolat megjavítja önmagát, ritkábban kell szerelőhöz fordulni, és kevesebb elhasználódott műanyag kerül a szeméttelepekre.

(Forrás: www.index.hu)

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!