2019. március 26., kedd - Emánuel

Eljött a robotok forradalma - Átalakul az egész ingatlanpiac?

robot 2Vannak-e már olyan területei az üzemeltetésnek, ahol a robotok átvették a munkát? Milyen hatással lesz a proptech az üzemeltetési költségekre? És vajon hogyan lehet népszerűsíteni a szakmát a következő generáció számára? - tette fel a kérdéseket Rézsó István, Head of Business Development, Cushman & Wakefield, a Property Investment Forum 2018 konferencia FM+PM panelbeszélgetésén.

A közönség több mint fele arra számít, hogy a proptech nem lesz hatással az üzemeltetési költségekre, a válaszadók harmada pedig úgy gondolja, hogy az új technológia 3-5 éves időtávon az üzemeltetési költségek emelkedését hozhatja el. A költségek csökkenésére ezzel szemben csak a megkérdezettek 15 százaléka számít. A konferencia makrogazdasági workshopján az volt a konklúzió, hogy addig kell tövig nyomni a gázt, amíg kedvező a piaci környezet, így fel kell tennünk a kérdést, hogy érvényes lehet-e ez a fajta megközelítés az üzemeltetésben is és válasz lehet-e erre a proptech?

Más tövig nyomni a gázt egy hegyi szerpentinen és más egy Forma 1-es pálya hosszú egyenesében. Mindenkinek át kell gondolni, hogy milyen stratégiai céljai vannak és azokhoz érdemes-e a különböző technológiákba beruházni. Mivel a proptech sok esetben jelentős beruházási költségekkel jár, ez egy vízválasztó is egyben, hogy egy kisebb cég egyáltalán képes lesz-e ilyen fejlesztésekbe beruházni. Sokszor hajlamosak vagyunk a technológiától várni a megoldásokat, de a stratégiai cél kell, hogy eldöntse, érdemes-e alkalmazni a technológiát, nem pedig fordítva. - mondta el Prosits Attila, Business Development Manager - Property Management, Gránit Pólus.

Tovább a teljes cikkre: Eljött a robotok forradalma - Átalakul az egész ingatlanpiac?

  • 1