2019. február 17., vasárnap - Donát

Irodák a raktárpiacon. Wellbeing és csocsó a logisztikai parkokban

irodaraktarA logisztikai központokban és a city logisztikában az automatizáció és a digitalizáció térnyerése, valamint a wellbeing átalakítják az ipari létesítmények irodaigényeit is. De milyen tendenciák figyelhetők meg jelenleg?

A logisztikai központok, city logisztikai helyszínek, raktárak és egyéb ipari létesítmények a munkatársak elhelyezésére összevolumenében jelentős irodakapacitással is rendelkeznek. Azonban a digitalizáció térnyerése, valamint a wellbeing ezekre a munkahelyekre is hatást gyakorol, hiszen egyrészt egyre kevesebb igény van az élőmunkára, másrészt a munkahelyi trendek begyűrűznek az ipari létesítményekbe is. De hogyan csapódnak le ezek a tendenciák a logisztikai központok irodafunkcióiban?

Sok iroda áll üresen

Először nézzünk néhány adatot kiindulópontként! A Budapest Research Forum 2018 első negyedéves adatai szerint a raktárpiacon mindössze 3,22% volt az üresedési ráta az irodaterületek nélkül, vagyis történelmi szintre süllyedt a kihasználatlanság, ellenben az ipari ingatlanokban található irodák üresedése elérte a 11,57%-ot, amely meglehetősen magas. Itt is megkülönböztethetjük a két nagy raktárpiaci ingatlantípust, hiszen amíg a city logisztikában az összirodaterület csaknem 20%-a üresen áll, addig a logisztikai parkok esetében az irodaüresedés mindössze 9,6% volt az első negyedévben. Az irodák üresedési mutatóiban azonban az is közrejátszik, hogy nem feltétlenül az irodák az üresek, hanem sok esetben az ide sorolt szociális terek (mint pl. mosdó, öltöző, konyha stb.).

Az is igaz, hogy a city logisztikában meghatározóbb az irodák nagyságrendje, hiszen az összes városi bérlemény 25%-a iroda, köszönhetően annak, hogy itt nagyobb arányú a munkaerő jelenléte, mint a logisztikai parkokban, ahol ez a szám csak 10%. Ráadásul általában itt kisebb cégközpontokat is elhelyeznek, hiszen a vállalatok nem akarnak még külön munkahelyet is bérelni, ezért a city logisztikában nagyobb az irodafunkció aránya, mint egy logisztikai parkban.

A jelentős üresedésnek számos oka van, ugyanakkor nehéz egzakt módon feltárni a kihasználatlanság mértékének mozgatórugóit, hiszen e tekintetben nem állnak rendelkezésre pontos adatok, elemzések. Az biztos, hogy a raktárállomány jelentős része olyan időszakban épült, amikor az élő munkának nagyobb szerepe volt, több emberre volt még szükség.

Tovább a teljes cikkhez: Irodák a raktárpiacon. Wellbeing és csocsó a logisztikai parkokban

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!