2018. április 23., hétfő - Béla

Irodaházakba űzi a kis cégeket a drága albérlet

ingatlan novekszikA lakásbérleti díjak megugrása miatt a kisebb cégek is egyre inkább a minőségi, nagy irodaházakban keresnek maguknak helyet. Az irodabérlőknek viszont gyorsan kell dönteniük, mert a csak jövőre átadandó új épületek is megtelhetnek már idén. Élénkebbé vált a magyarországi, azon belül is elsősorban a budapesti irodapiac.

Idén áprilisban és májusban már az irodát keresők több mint 60 százaléka A vagy B kategóriás irodaházban keresett helyet. Az Iroda.hu elemzése szerint ezzel párhuzamosan a lakásban vagy családi házban kialakított irodák iránti kereslet 18 százalékra csökkent, holott egy éve még minden negyedik irodakereső ezt a típust részesítette előnyben. – A lakásirodák súlyának csökkenésében szerepet játszik az albérletpiaci boom. Havonta négyzetméterenként ugyanis átlagosan 2700 forintért lehet irodának megfelelő házat vagy lakást bérelni, ez pedig meghaladja az irodaépületekben elérhető átlagos árszintet. Ráadásul a családi házakban és lakásokban kialakított irodák alapterülete lényegesen kisebb – magyarázta Kalmár Zoltán, az Ingatlan.com értékesítési vezetője, aki szerint a vállalkozások egyre inkább a céges működésnek megfelelő irodaházi szolgáltatásokat keresik.

iroda5

Forrás: Havran Zoltán

Az Iroda.hu adatai szerint a prémium kategóriás budapesti irodaházakban négyzetméterenként nettó 12–15 euró között alakul az átlagos havi bérleti díj, ami az üzemeltetési díjjal együtt 20–25 euróra emelkedhet. A B besorolású irodaépületekben az átlagos bérleti díj négyzetméterenként 8 euró körüli. Az élénkülő piacon egyre népszerűbbek az úgynevezett co-working irodák is, amelyek néhány fős cégek számára biztosítanak prémium irodákat. A co-working irodák rugalmasak, ahol munkaállomásokat lehet bérelni rövid vagy hosszú távra, és igény szerint tárgyalókat is lehet használni.

Az Iroda.hu előrejelzése szerint a fokozódó igényekre a fejlesztők is reagáltak, azaz a kínálat szélesebb lesz. A Robertson Hungary viszont a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérlőknek időben kell dönteniük, mert egyre nagyobb a mozgás, a 2018-ban átadandó épületek már idén teljesen feltöltődhetnek. Eközben Dél-Budán elfogynak a minőségi irodaterületek, és már a 2019–2020-ban megvalósuló fejlesztésekre folynak tárgyalások. A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai azt mutatják, hogy eddig sosem mért alacsony szintre, alig 9 százalékra csökkent az idei első negyedévben a modern fővárosi irodák üresedési mutatója.

(Forrás: http://magyaridok.hu)

 

  • 1