2019. március 26., kedd - Emánuel

Nagy változás előtt áll a Facebook

zuckerberg7Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató bejelentette, hogy nagy fordulatra készül a közösségi oldal, akár konfliktusok árán is: ígérete szerint a cég ezentúl a saját eddigi üzleti modelljével szembemenve a kis közösségek közötti privát beszélgetésekre összpontosít. Mindegyik üzenetküldő appjukban bevezetik a titkosítást és az önmegsemmisítő üzeneteket, és szorosabbra fűzik a különálló appokat. 

Tényleg megjavul a Facebook? Sarokba szorult és előremenekül? Vagy újabb üres pr-ígéretről van szó? Zuckerberg szerdán hosszú Facebook-jegyzetben jelentette be, hogy a Facebook gyökeres megújítását tervezik, és az új vízió szerint a cég egy magánszféra védelmére összpontosító, a kisebb közösségeket előtérbe helyező cset- és közösségi szolgáltatásként képzeli el a jövőjét.

Hogy mi lehet a változás valódi oka, és egyáltalán hihetünk-e abban, hogy valódi változás lesz, arra még visszatérünk. Ami biztos, hogy az új irány radikális fordulatot jelentene a Facebook történetében, hiszen a cég üzleti modellje a létezése óta azon alapul, hogy minél több felhasználó minél nagyobb nyilvánosság előtt oszthasson meg minél több tartalmat, miközben a cég minél többet tud meg róluk, hogy aztán ez alapján minél pontosabban tudjon rájuk hirdetéseket célozni, és ezért minél több pénzt kérhessen a hirdetőitől.

Ehhez képest a most belengetett új Facebook saját magát zárná el az eddig betevő falatot jelentő adathalmok legalább egy részétől, ezzel egyrészt új üzleti modell után kellene nézniük, másrészt a hatékony bűnüldözésben érdekelt hatóságokkal is várhatóan több konfliktusuk lenne. Zuckerberg szerint ahelyett, hogy nagy tömegeknek szánt megosztásokra buzdítanák a felhasználókat, az igényeik előtt meghajolva ezentúl a kisebb, megbízhatónak ítélt közösségeken belüli kommunikációra összpontosítanak. Vagy ahogy ő írta, a városi terekhez hasonló nyílt platformnál egyre fontosabbak lesznek a nappalik meghittségét idéző zártabb virtuális terek.

Olvass tovább: index.hu

  • 1