2019. április 22., hétfő - Csilla

Új pénzügyi rendszer készül, a bankkártyákat is kinyírhatja

bankkártya3Yves Mersch, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint az azonnali fizetési rendszerek alkalmasak a kártyatársaságok régóta tartó duopóliumának megtörésére, a keresedők a bankkártyák alternatíváját láthatják ebben. Mersch az egységes európai fizetési piac (SEPA) eddigi kudarcairól, és a lehetséges megoldásokról is beszélt.

A Visa és a Mastercard együttesen a bankkártyás tranzakciók 80 százalékát kezelik Európában, a EKB az elmúlt 12 évben folyamatosan dolgozott azon, hogy a két kártyatársaság erőfölényét enyhítse a kontinensen. Az interchange díjak korlátozása volt ehhez az egyik fontos eszköz, de a bankokat is arra sarkallták, hozzanak létre egy új, harmadik nagy kártyatársaságot, hogy a két mamuttal fel tudják venni a versenyt, de mindeddig süket fülekre leletek ezzel a kezdeményezéssel.

Egy minap Brüsszelben tartott előadásában Yves Mersch az egységes európai fizetési rendszer (SEPA) kezdeményezés hibáiról beszélt. Kifejtette:

a nemzeti bankkártya sémák nem működnek külföldön, csak a globális kártyatársaságokon keresztül lehet Európán belül más országokban kártyával fizetni. Az azonnali fizetési rendszer megjelenése a kontinensen azonban alaposan átírhatja a szabályokat.


A szektor az európai szintű azonnali fizetési infrastruktúrát (SEPA, TIPS) látja alkalmasnak arra, hogy a különböző nemzeti szintű bankkártyás sémákat összekössék. Ehhez az banki ügyfelekre szabott fizetési szolgáltatások bevezetésére lenne szükség. Egy így létrehozott közös rendszert egy egységesített európai logóval, branddel támogathatnának - mondta Mersch.

Tovább a teljes cikkhez: Új pénzügyi rendszer készül, a bankkártyákat is kinyírhatja

  • 1