2019. április 22., hétfő - Csilla

"Behozhatatlan versenyelőnyre tesznek szert, akik most sokat ölnek digitalizációba"

businessmanAz OTP Business Nagykövet Program harmadik eseményén Vinnai Balázstól kérdezhettek a cégvezetők, aki előadásában egyértelművé tette, hogy a digitalizációra nem érdemes szükségszerű rosszként tekintenie a kkv-knak sem, hiszen éppen az ezzel járó paradigmaváltás az, ami lehetőséget ad a kisebb cégeknek, hogy felvegyék a versenyt a piacvezető mamutokkal.

A digitális banki megoldások szakértőjével arról beszélgettünk, hogyan érdemes belevágnia egy kkv-nak a folyamatba, miért nem ússza meg senki a digitalizációt és hogy ez hogyan hozza el az analóg megoldások reneszánszát. 

Portfolio: Bár a digitalizáció fontosságáról nagyon sok szó esik a közbeszédben, rengeteg vállalkozásnál érzik úgy, hogy ez nem létfontosságú kérdés, inkább más területeket fejlesztenek, nem szívesen foglalkoznak vele. Te az IND sikeres exitje és a Finastránál betöltött magas pozíciód nyomán mégis sokszor hangsúlyoztad, hogy a folyamatra inkább lehetőségként kellene tekinteniük.

Vinnai Balázs: A Codecool egyik alapítójaként az foglalkoztat, hogyan lehet a nem digitális képességekkel rendelkező embereket a digitális világban élni tudó és digitális foglalkozásokat végezni tudó emberekké képezni. A programozás és az informatika, mint iparág egyedisége, hogy míg minden egyéb területen az iparági piramisnak van teteje - ahol az egyetemeken végzettek vannak, aztán a szakközépiskolát, szakmunkást végzettek, és így tovább -, addig az informatikát csak olyanok csinálják, akik egyetemet végeztek. Ez logikailag nincsen rendben, mert az informatika nem boszorkányság, nem űrtechnológia. Ugyanolyan, mint az írás-olvasás képessége, ami régen a társadalom 2 százalékának kiváltsága volt, és mindenki azt gondolta, hogy többeknek nincs is rá szüksége. Így fogja az informatika átalakítani gyakorlatilag az összes iparág foglalkozásait, munkatípusait. 

z informatika demokratizálódik: ahogy régen egy honlapot is csak az arra specializálódott informatikusok tudtak elkészíteni, ma bárki össze tud egyet rakni, ha kicsit utánakeres az interneten. A tudás, a szellemi tőke, a kreativitás és az alkalmazkodási képesség még sokkal meghatározóbbak lesznek a jövő munkája szempontjából. Ugyanakkor valóban sok munkát és munkahelyet veszélyeztet ez az átalakulás, de Kelet-Közép-Európa szempontjából egyben a legnagyobb lehetőség a felzárkózásra, hogy hogyan tudjuk ezt a transzformációt a régió új növekedési motorjává tenni. Ez egy nagyon erős paradigmaváltás, amin gőz erővel dolgozni kell minden vállalat saját stratégiája szintjén is. Eddig Közép-Kelet-Európa az olcsón elérhető szakmunkát jelentette, most itt a lehetőség, hogy a technológiai szakértelem révén a termelékenységünket és hatékonyságunkat sokszorosára növeljük. 

Amelyik ország sok energiát fektet abba, hogy a digitális képességeket az oktatási átalakításával a társadalom széles rétege számára elérhetővé tegye, az olyan behozhatatlan versenyelőnyre fog szert tenni, hogy az a gazdaság növekedési képességeiben elképesztő, új perspektívákat fog nyitni.


Mit jelent ez a vállalatok szintjén, milyen problémák merülhetnek fel a digitalizációs átállás során?

A nagyvállalatoknál az elmúlt 20 évben az informatika fejlődésének felgyorsulása azt eredményezte, hogy az üzlet és az informatika izolálódott, miközben a függőségi viszonyok nagyon erőssé váltak. Gyakorlatilag az üzlet fejlődésének a gátja ma, hogy mennyi projektet képesek átverni az informatikán. Bármilyen attraktív üzleti ötletet is viszel egy nagyvállalati üzleti vezetőnek, azt fogja mondani, hogy jó lenne, de egyelőre több IT-projektje van folyamatban, most nem fér bele. Csakhogy ezek valójában már nem IT-projektek, hanem a digitalizáció révén ilyenné alakultak át az üzleti projektek. Az IT meghatározó része lett a biznisznek, ezeknek szimbiózisban kéne élniük, nem pedig izoláltan.

Tovább a teljes cikkhez: "Behozhatatlan versenyelőnyre tesznek szert, akik most sokat ölnek digitalizációba"

  • 1