2019. május 26., vasárnap - Fülöp

Finanszírozásra használjuk a halasztott fizetést

fizetes2Csökkent a halasztott fizetések aránya a hazai vállalatok közötti kereskedelemben, az úgynevezett B2B-piacon, ugyanakkor nőtt a számlák kiegyenlítésének ideje és a behajthatatlan követelések száma. Az Atradius hitelbiztosító több mint 1400 magyar és kelet-közép-európai vállalat válaszait feldolgozó elemzése szerint Kelet-Közép-Európában... 

...még mindig a magyar vállalatok hajlandók leginkább belemenni a halasztott fizetésbe. Ennek talán az is az oka, hogy még mindig Magyarországon a legkevesebb a késedelmes kifizetés. A magyar vállalatok ugyanakkor szívesebben adnak halasztott fizetési lehetőséget a hazai cégeknek, mint a külföldi vevőiknek. A válaszadók ezt azzal indokolták, hogy ilyen a magyarországi üzleti gyakorlat, és a halasztott fizetés egyfajta jutalom a régi vevők számára azok lojalitásáért.

Azért nincs akkora tapsikolás a halasztott fizetésért, hiszen a vállalatok 31 százaléka megszüntetné ennek lehetőségét, ha jelentősen romlana vevőinek a fizetési morálja. A külföldi ügyfelek esetében az azonnali fizetést gyakran az adott országra jellemző politikai és devizakockázatok és a rossz fizetési magatartás indokolják – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A magyar válaszadók 71 százaléka tapasztal gyakori késedelmes fizetést a vállalatok közötti kereskedelemben, ami némi növekedést jelent 2017-hez képest.

Tovább a teljes cikkhez: Finanszírozásra használjuk a halasztott fizetést

  • 1