2019. március 26., kedd - Emánuel

Jövőre kapható lesz a Boston Dynamics négylábú robotja

kutyabostonKereskedelmi forgalomba kerül a Boston Dynamics legkisebb robot négylábúja, az eddig csak a látványos, már-már ijesztő bemutatóvideókból ismert SpotMini a gyártó hivatalos bejelentése szerint 2019-ben már kapható lesz. A tervek szerint a fogókarral is felszerelt robot első körben irodákban talál majd otthonra, később pedig a háztartásokba is eljut majd. 

A Boston Dynamics még idén elkészít 100 darabot az eladásra szánt SpotMiniből, jövőre pedig igyekszik tempósan felskálázni a gyártást. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a négylábú, a cég csak annyit árult el, annak legfrissebb prototípusát a megelőző verzió árának tizedéből sikerült összerakni.

A cég különböző videóin már számos négylábú robotot felvillantott, ahogy arra a SpotMini elnevezés is utal, a hamarosan elérhető robot ezek legkisebb és legkönnyebb variánsa. A gép 84 centiméter magas és 30 kilogrammot nyom, továbbá maximum 14 kilogramm szállítására képes. Az összesen 17 ízülettel rendelkező, elektromotorokkal hajtott jószág egy feltöltéssel nagyjából másfél órát üzemel, attól függően, gazdája milyen feladatokat oszt ki neki. A cég szerint ez a modell az eddigi legcsendesebb robot a portfóliójában, noha pontos zajszintet nem közöl, a SpotMini mozgását az elektromotorok ismert zümmögése kíséri, a videók alapján valóban jóval halkabban, mint a modell nagy testvére, az ugyancsak elektromos Spot esetében - és nagyságrendekkel csendesebben, mint amit a kifejezetten nehéz terepre szánt, közel 110 kilós, benzinmotoros BigDog produkál.A SpotMini egy sor 3D szenzor segítségével tájékozódik, annak elején, hátulján és oldalain is találunk mélységérzékelőt és sztereókamerákat, de a végtagjaiba is jutott az erőszenzorokból és giroszkópokból. A gépben egy IMU (Internal Measurement Unit) is található, amely az eszközre jutó erőhatásokat, illetve a környező mágneses teret is méri. Érdekes módon az önvezető autókból és robotokból egyaránt jól ismert LIDAR nem került fel a palettára, úgy látszik a gyártó a 3D kamerákat elegendőnek ítélte hozzá, hogy a SpotMini az irodákban, netán otthonokban megfelelően tájékozódjon.

Tovább a teljes cikkre: Jövőre kapható lesz a Boston Dynamics négylábú robotja

  • 1