2018. december 14., péntek - Szilárda

Űrhajók a konyhában avagy, hogyan válasszunk háztartási nagygépet?

mosogepÖzönlenek a jobbnál-jobb funkciók, megoldások, és meggyőző részletek a háztartási gépek világába, ugyanakkor a klasszikus igazságok ma is megállják a helyüket. Az óriási választék és rengeteg új képesség ugyan jó a vásárlónak, de a választást nehézzé teheti. Ebben segítünk.

Az idén már heteken át tartó Fekete Péntek időszaka az, amikor nagy kedvezményekkel juthatunk hozzá a szívünkhöz legközelebb álló kütyükhöz, az új lapostévéhez vagy szórakoztató elektronikához, amelyek beszerzésével elérhetjük azt a kellemes bizsergést, amikor még szebb és jobb minőségben élvezhetjük a digitális tartalmakat. Ma már érdemes azonban életünk más területeit támogató eszközeinkre is gondolnunk, a nappaliból a konyha felé is tekintgetve, hiszen a háztartási gépeink legalább annyira hozzájárulnak az életminőségünkhöz, mint a szórakoztató elektronika, sőt...

Mondd, te kit választanál?

Az alábbiakban a modern háztartás három igazi alapkövére, a hűtőre, a mosógépre és a mosogatógépre koncentrálunk. Mi alapján válasszunk?

Ma már ezek a gépek is szuperokosak, tele izgalmas digitális funkciókkal és megoldásokkal. Ilyen eszközöket általában jónéhány évig nem szándékozunk cserélni - igaz, hogy ezek is gyorsan fejlődnek, de itt legalább nem érvényesül Moore törvénye:

a kajának ugyanolyan hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy ne romoljon meg, mint az elmúlt évtizedekben bármikor,

mint ahogy a ruháink sem követelnek újabb frissítéseket és több memóriát ahhoz, hogy kellőképpen megtisztuljanak.

Vagy mégis? Ezek a gépek ugyan nem avulnak el az életciklusuk alatt, ha jól választunk, sokáig megbízható társaink lesznek. Mégsem feltétlenül csak akkor lesznek cserére érdemesek, ha az újabb modellek energiahatékonysága ugrik egy nagyságrendet, a kényelmi funkciók fejlődése is cserére ösztönözhet.

A közelmúltban is elég jelentős minőségi ugrások zajlottak le a háztartási eszközök fejlődésében, és mivel számos otthonban vannak még 5-10, vagy akár 20 éves hűtők, mosógépek, érdemes tudatosítanunk, hogy egy ilyen gép cseréje is lehet szép ajándék a háztartásunk lakói számára!

Mielőtt azonban elvesznénk a funkciók és csúcstechnológiai megoldások tengerében, kezdjük az alapoknál!

Mérés, mérés, mérés

Bármilyen eszközt is veszünk, alaposan mérjük ki a helyét. De gondoljunk az ajtók, folyosók méretezésére is, mert hiába fér be passzentosan a helyére a gép, ha nem tudnak vele megfordulni a lépcsőházban, vagy ha nem fér be a liftajtón. A gyártók megadják a gépek szellőzéséhez szükséges helymennyiséget is, ezt is vegyük figyelembe, különben hamar tönkremehet a koppig betolt gépünk!

Tervezés

Bár az év vége már a nyakunkon, a háztartási gépeket a legritkább esetben szokás impulzusvásárlás során beszerezni. Érdemes jó előre tervezni, ami azt is jelenti, hogy kövessük nyomon a gép várható élettartamát, és már akkorra tervezzük be a vásárlást, amikor kezd öregedni - ne várjuk meg, amíg megadja magát. Minden javítási költség rontja a gépünk hatékonyságát, általában jobban megéri időben váltani, az újabb gép ugyanis valószínűleg kevesebb energiaigénnyel látja el ugyanazt a feladatot.

Ha előre betervezzük, mikor érik be egy gép cseréje, akkor lesz bőven időnk kiválasztani a számunkra érdekes új modelleket, és megvárni, amíg leárazzák valamelyiket, vagy épp támogatást kaphatunk a cserére. Ha olcsóbban tudunk hatékonyabb gépre váltani, akkor akár néhány éven belül vissza is hozhatja a befektetés nagy részét a régi és az új gép energiafogyasztási különbsége.

Járulékos költségek

Amikor összehasonlítjuk a különböző ajánlatokat, legyünk figyelemmel a házhozszállítás és a beüzemelés költségeire is! Hatalmasra rúghat a különbség, aközött, hogy ezt ingyen elvégzi nekünk a cég, vagy ellenkezőleg, csak a gépet kapjuk, és magunknak kell gondoskodni minden egyébről. Arról is meg kell bizonyosodni, hogy a beüzemeléshez szükséges összes alkatrészt megkapjuk -e a csomagban, vagy további vásárlásra is szükség lesz. Érdemes kalkulálnunk azzal, mennyi időbe kerül nekünk ez személy szerint - mindenkinek maga dönti el, mennyire taksálja a saját idejét.

A teljes cikk az index.hu oldalon olvasható.

 

  • 1
Bacon850x200 (2)

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!