2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Az angol nyelvtudás sem lesz elég a call centeres túléléséhez

callcenter22011 óta már nem India, hanem a Fülöp-szigetek birtokolja a világ legtöbb call centeres dolgozóját foglalkoztató ország címét. A dolgozók azonban kezdhetnek komolyan aggódni jövőjük miatt. Ha a mostani tendenciák folytatódnak, a mesterséges intelligencia néhány év múlva egyszerűen bekebelezi a jelenleg évi 23 milliárd dolláros szektort.

A különféle outsourcing szolgáltatások biztosítása a Fülöp-szigetek gazdaságának egyik húzóágazata. A 100 milliós országban közel másfél millióan dolgoznak abban, és a tengerentúlon is sokan vállalnak ilyen területen munkát. Az országra vonatkozó gazdasági információk szerint, az oda hazautalt pénzek nagysága már a külkereskedelmi adatokkal is összevethető mértékű - derül ki a Reuters összeállításából. Könnyen lehet azonban, hogy a virágzásnak hamarosan vége. Egyes vélekedések legfeljebb tíz, a pesszimistábbak öt évet adnak a headsetes szektornak.

Kevés az angol

A Fülöp-szigetek azért válhatott globális call center nagyhatalommá, mert a fiatalabbak jelentős része jól beszél angolul. Viszonylag kis költséget jelent az egyes vállalatoknak oda kihelyezni azokat a szolgáltatásaikat, amelyek lebonyolításához a nyelvtudáson kívül általában csak egy számítógépre és stabil internetkapcsolatra van szükség. Ugyanakkor már érezni a változások szelét.

Nem hinném, hogy a kiváló angoltudásunk öt vagy tíz év után is védelmet jelentene számunkra" – mondja Rajneesh Tiwary, az egyik manilai call centeres cég irodavezetője.

Az aggodalom jogos, mert az infokommunikációs technológiák fejlődése révén,fokozatosan lecserélhetők lesznek azok, akiknek legfontosabb munkaeszköze most a hangjuk. A szolgáltatási folyamatok automatizálása révén és a mesterséges intelligencia fejlődésével, az alapszintű munkafolyamatokban hamarosan kiváltható lesz az emberi munkaerő.

A teljes cikk az origo.hu-n olvasható.

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!