2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Ezek a szakmák tűnnek el pár éven belül?

szakmaValóban feleslegessé válhat a jelenlegi állások 70-80 százaléka? Eltűnhetnek a pilóták, a pénztárosok, vagy a sofőrök? Mi lesz azokkal, akiknek kihal a szakmájuk a jövőben? A Heti Napló riportja.Több portál is idézte azokat a Daimler Benznek tulajdonított szavakat a közelmúltban, melyben egy új világot vizionált a Mercedes Benz Kft. vezérigazgatója.

A cég azonban a Heti Napló stábjával közölte, az idézett cikkekben nem a vezérigazgató szavai olvashatóak.

Némi kutatás után a Heti Napló riportere megtalálta a 2016-ban Udo Gollubb által publikált jóslatokat, melyek most úgy kerültek nyilvánosságra, mintha a Mercedes vezérigazgatója mondta volna azokat. Gollubb, egy müncheni nyelviskola vezetője azt állítja, egy amerikai egyetemen hangzottak el a felvetések, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, pontosan kitől. Az idézett prognózis szerint a jelenlegi állások 70-80 százaléka feleslegessé fog válni a következő 20 évben, ellenben számos új munkakör létesül majd.

Akiknek nem kell aggódni

„Kimegyünk egy pályaudvarra, gyakorlatilag már a jegypénztáros munkakör is megszűnt, hiszen ott vannak az automaták” – magyarázta a Heti Naplóban Málnási Gábor pályaválasztási tanácsadó. A pályaudvarok mellett egyes hipermarketekben a pénztáros fizetési módon felül már kihelyezett automaták segítségével is tud fizetni a vásárló, egy lajosmizsei gyógyszertárban pedig átálltak a robotizált gyógyszerkiadásra. A pályaválasztási tanácsadó megemlítette a pilóta szakmát is, ami szintén eltűnhet, hiszen a pilótákat hamarosan felválthatják mind szárazföldön, mind a levegőben a robotpilóták.

A teljes cikk az atv.hu-n olvasható.

  • 1

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!