2017. december 13., szerda - Luca

Gigantikus felvásárlás: új versenytársat kap a Facebook és a Google

yahoo 2Közel egy éve tartó folyamat ért véget azzal, hogy az amerikai Verizon bejelentette: lezárta a Yahoo felvásárlását. A Verizon 4,48 milliárd dollárért szerezte meg az internet egyik úttörő vállalatát, amelyet a Stanford Egyetem két hallgatója, Jerry Yang és David Filo indított el 1994-ben „Jerry és David útmutatója a világhálóhoz” néven.

Pár hónappal később kapta meg a Yahoo nevet, ami a „Yet Another Hierarchically Organized Oracle” rövidítése. A Verizon mobiltávközlési cég saját AOL internetes szolgáltatása és a Yahoo összevonásával kíván a Google és a Facebook versenytársává válni az online hirdetési piacon.

yahoo

Távozik Marissa Mayer

A Verizonhoz nem csatlakozik a céget az utóbbi öt évben irányító Marissa Mayer, akit 2012-ben igazoltak nagy reményekkel a Google-tól. A szanálás azonban nem sikerült, így a Yahoo ugyanúgy a Verizonhoz került, mint az egykori rivális AOL.

A Yahoo próbálkozott, de nem tudta ellensúlyozni a Google és a Facebook túlsúlyát. Marissa Mayer hiába indult bevásárlókörútra - a Yahoo felvásárolta többek között a Tumblr blogplatformot és a Flickr fotószolgáltatást -, és hiába jelentett be a múlt év elején komoly, mintegy 1700 embert - a dolgozók 15 százalékát - érintő leépítést. A számok nem javultak, és egyre nőtt a nagy részvényesek részéről a cégvezetésre nehezedő nyomás.

Mayer végül tavaly februárban megadta magát, bejelentette a Yahoo eladását. Szakértők szerint évtizedes rossz vezetés vezetett el a Yahoo függetlenségének megszűnéséhez.

(Forrás: www.privatbankar.hu)

 

  • 1