2018. február 23., péntek - Alfréd

Versenypiaci hírek

uber3Átlagosan 40-50 százalékos megtakarítást érhetnek el, akik egy közelmúltban indult magyar startup oldalán rendelnek meg szállítási szolgáltatásokat. A cél az üres rakterek megtöltése, az útvonal optimalizálása és a legjobb ár elérése. Naponta 200-300 ajánlatkérés kerül fel a fuvar.hu nevű online piactér oldalára.

padloA fejlesztők azt mondják, hogy az új padlóburkolat segíthet csökkenteni a kórházi fertőzések számát, ezért elsősorban egészségügyi intézményeknek ajánlják majd. Önfertőtlenítő és öntisztuló, kopásálló, flexibilis felületű padlóburkolatot fejleszt ki közösen a győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem. Ehhez csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatást nyertek – közölte a győri székhelyű padlógyártó vállalat pénteken.

zuckerbergA Facebook részvényeinek értéke négy és fél százalékot esett arra a hírre, hogy az alapító nagy változásokat tervez a hírfolyamban. A Bloomberg hírügynökség kiszámította, hogy Zuckerberg így 2,9 milliárd dollárt  (770 milliárd forint) veszített, ami azt jelenti, hogy most 74,4 milliárdja van, és már nem ő a világ negyedik leggazdagabb embere.

dronA teljes piac szép egyenletesen növekszik, és elsősorban a katonai beszerzések húzzák – derül ki BI Intelligence összefoglalójából. A drónok a jelek szerint nem várják meg, hogy a szabályozók megfogalmazzák lassan formálódó elképzeléseiket. A befektetői források folyamatosan áramlanak a nemrég kialakult, új hardveres és számítástechnikai szegmensbe...

trainA repülés korában ismét hasít a vasúti közlekedés. A vonatok néhány országban már olyan gyorsak, hogy képesek versenybe szállni a légitársaságokkal. Nagyon úgy tűnik, hogy a kötött pályás közlekedés ismét visszajöhet a divatban és egyre többen fognak vonatozni az elkövetkező években, ha a fejlődés üteme nem lassul.

apple2Francia aktivisták keresetet nyújtottak be az Apple ellen, amiért lelassítja a régebbi iPhone-okat. Ebben az ügyben az Apple vezetőinek akár börtönbüntetés is kinézhet, és a bevétel 5 százalékát kifizethetik kárpótlásul, ha megáll a tervezett elavulás vádja. A telefongyártó ellen nemrég az Egyesült Államokban is pert indítottak, hasonló okból.

merkelA német gazdaság látszólag megállíthatatlanul száguld, a felszín alatt azonban egyre több az arra utaló jel, hogy szép lassan elveszíti egyik legféltettebb kincsét, méltán híres versenyképességét - hívják fel a figyelmet írásukban a Commerzbank szakértői. Ez nem azt jelenti, hogy néhány éven belül Németország összerogyására kell felkészülni, a lassan rohadó fundamentumok miatt viszont...

huszezerJanuártól már csak az új 20 ezresekkel lehet fizetni, a régiek elbúcsúztak, de még sok helyen ki lehet azokat cserélni. A régi, 2016 előtt kibocsátott 20 ezres bankjegyek karrierje december 31-én véget ért, addig lehetett velük bárhol fizetni. A határidő lejárta után a forgalomban lévő húszezresek túlnyomó részét lecserélték.

automotiveAz autók önjáró rendszerein dolgozó AImotive bejelentette, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört, és a 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldás fejlesztését. A vállalat autóival Budapesten is találkozhatunk.

  • 1