2019. március 26., kedd - Emánuel

A Legpontosabb térképeket a szovjet kémek készítették

terkepA Szovjetunió végleges széthullásának napjaiban, 1990-ben Russell Guy, a térképek kereskedelmével foglalkozó Omnimap nevű cég vezetője helikopterrel érkezett az észtországi Tallinnba. Kezében egy 250 ezer dollár készpénzt tartalmazó aktatáska volt. Szovjet katonákkal ment üzletelni, akik az ország szétesésének káoszában próbáltak pénzzé tenni minden értékesíthető vagyontárgyat. Guyt fegyveres katonák várták, de az üzlet végül is zökkenőmentesen megköttetett.

 Legalább egymillió térképlapotvásárolt meg, amelyek mind titkos minősítésű dokumentumoknak számítottak a szovjet hadseregben. Kémek, illetve fedésben dolgozó profi térképészek készítették őket a nyugati városokról.

A térképek esetenként részletesebbek voltak, mint a kor hivatalos térképei, amelyeket olyan szakemberek rajzoltak, akik anélkül dolgozhattak, hogy minden pillanatban a lebukástól kelljen félniük. A szovjet kémek ilyen körülmények között valósították meg a 20. század talán leggrandiózusabb térképészeti projektjét. Nem túlzás kijelenteni, hogy

A KGB AZ UTOLSÓ POSTALÁDÁIG ISMERTE AZ AMERIKAI VÁROSOK MINDEN ZUGÁT.

A szovjet kémtérképeken minden információ ott volt, amelyre bármely elképzelhető élethelyzetben szüksége lehetett egy ellenséges országnak (és megszálló hadseregének). Jelölték az utak pontos szélességét, a hidak teherbírását, a gyárak tevékenységét. Amikor kiderült a térképek létezése, az hatalmas arcul csapásként hathatott az amerikai kémelhárítás számára, hiszen egyértelmű, hogy szovjet térképészek évtizedeken keresztül méricskélték a legfontosabb városaik minden egyes utcácskáját anélkül, hogy ez feltűnt volna nekik.

A térképek pontossága és részletgazdagsága akkor igazán lenyűgöző, ha belegondolunk abba, hogy a GPS előtti korban készültek, amikor a legtöbb információért kémet kellett a helyszínre juttatni, minthogy az távérzékeléssel nem volt megszerezhető. A szovjet térképeket még ma is használja az amerikai külügyminisztérium, amikor pontosan kell kijelölnie a nemzetközi határokat a kormányzati térképeken.

Olvass tovább: A Legpontosabb térképeket a szovjet kémek készítették

  • 1
  • 2
  • 3