2019. április 22., hétfő - Csilla

Szorongás és kizsákmányolás a Facebook-moderátorok élete

facebookmoderatorNaponta nagyjából 15 ezer ember dolgozik azon, hogy a Facebookon ne legyen olyan tartalom, ami a közösségi oldal alapelveibe ütközik. Könnyű munkának tűnik, hiszen egész nap csak facebookozgatni kell, megnézni, hogy ma éppen ki mit jelentett nem megfelelő tartalomként, aztán néha megnyomni a törlés gombot.

Az ott dolgozók beszámolója szerint azonban a valóság az, hogy a külső cégekbe kiszervezett munkaerő nevetséges összegért dolgozik világszerte, brutális a stressz, gyakori a pánikbetegség, a szorongás, a függőség kialakulása és még rosszabb dolgok.

A Cognizant nevű cégnek nagyjából 200 ezren dolgoznak, ezer alkalmazottjuk van Phoenixben, közülük vallottak tucatnyian arról, milyen moderátorként dolgozni a Facebooknak. Az külön izgalmas, hogy mindegyiküket olyan titoktartási nyilatkozat köti, ami szerint még arról sem szabad beszélniük, hogy egyáltalán a Facebook az ügyfelük. Ez a szigorú kitétel azért került a szerződésükbe, hogy a munkavállalókat védje olyan emberek haragjától, akik nehezményezik, hogy valamilyen bejegyzésük fennakadt a szűrőn, és persze a felhasználók adatainak védelme miatt is, ami az elmúlt időszak fiaskói után az egyik legfontosabb kérdés a Facebook életében. 

De a titoktartási szerződés azért is fontos, hogy ne derüljön ki, hogyan is dolgoznak a moderátorok. Nem beszélhetnek például arról az érzelmi nyomásról, ami napi szinten a munkájukkal jár, a munkahelyi gondjaikat, félelmeiket és stresszt a szeretteikkel sem oszthatják meg, ez pedig nagyon gyorsan magányhoz és szorongáshoz vezet. 

A Verge-nek tucatnyi dolgozó nyilatkozott anonimitást kérve arról, hogyan folyik a moderátori munka, milyen körülmények között dolgoznak, és milyen sötét és mély bugyrai vannak a Facebook-moderátori életnek, amibe egy átlagos felhasználó nem láthat bele. 

Az életéért könyörgött és kiabált, de a másik nem hagyta abba a késelést.

Az egyik moderátor foglalta így össze azt a videót, amit az oktatása alatt kellett megnéznie, és eldöntenie, hogy belefér-e a közösségi oldal irányelveibe. A gyilkosságokról készült videók közzététele nyilvánvalóan ellentmond a szabályzatnak, de az oktatáson ezt el is kellett magyaráznia a többiek előtt, hogy mindenki tanuljon belőle, és kiderüljön, érti-e a szabályokat. A Choléként hivatkozott moderátort annyira megviselte a videó, amin egy ember halálát nézte végig, hogy a mosdóba ment sírni. Senki nem követte, senki nem próbálta megvigasztalni, hiszen a munkája része, hogy ilyen videókat néz, ezért kap pénzt. Nagyjából 4 dollárral többet óránként, mint a minimálbér. 

Olvass tovább: Szorongás és kizsákmányolás a Facebook-moderátorok élete


(Üzleti Hírszerzés)

 

  • 1
  • 2
  • 3