2019. március 26., kedd - Emánuel

12 évvel ezelőtt, ezen a napon sarkaiból fordult ki a digitális világ

arcfelismero2A technológiai iparágban sokszor annyira párhuzamosan futnak rivális piaci résztvevők fejlesztései, hogy nem is lehet egy-egy konkrét dátumhoz kötni a fontos, világmegváltó technológiák vagy termékek felbukkanását.

Azért persze vannak ellenpéldák, ilyen többek között 1979. július elseje, amikor a Walkmant elkezdték forgalmazni, vagy 1977. szeptember 11., amikor bemutatták a világ első otthoni játékkonzolját, az Atari 2600-at. És ilyen 2007. január 9., az a nap, amely szó szerint megváltoztatta az emberiség digitális történelmét.

Tizenkét évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon Steve Jobs az Apple első embere kiállt a nagyközönség elé a cég hagyományos, a CES-sel egy időben rendezett saját eseményén a Macworld Conference színpadjára, és elővett egy kis eszközt, amelyről csak annyit mondott: Erre vártunk két és fél éve!

Akkor és ott, San Franciscóban, rajongók, üzleti partnerek és a média képviselői először pillanthatták meg a szimplán csak iPhone névre keresztelt terméket, amellyel az Apple újraalkotta a telefont, újradefiniálta annak szerepét, társadalmi státuszát, és ami új utakat nyitott meg a tartalomfogyasztás és a tartalomgyártás terén.

Nem is telefonnak indult

Steve Jobsot már a huszadik század vége fele elkezdte foglalkoztatni a multi-touch érintőképernyő. Egy olyan többfunkciós komponensben gondolkodott, amely önmagában képes az emberi ujjak segítségével a külső beviteli perifériák, azaz a billentyűzet, az egér vagy a joystick kiváltására, amellett, hogy kijelzőként is funkcionál. Ennek hátterében az állt, hogy szerinte a sikerhez vezető út kulcsa az egyszerűségben rejlik, azaz, hogy a felhasználónak minél kevesebb kompromisszumot kelljen megkötnie.

Tovább a teljes cikkhez: 12 évvel ezelőtt, ezen a napon sarkaiból fordult ki a digitális világ

  • 1
  • 2
  • 3