2019. március 26., kedd - Emánuel

Jön a 6G! A 9K! Az 5D! A wirtuális walóság!

vrRégi trükk a techvilágban, hogy figyeljük meg, mi az éppen trendi technológia, adjunk hozzá egyet, és máris miénk a reflektorfény, meg az innováció aktuálisan éppen meghaladhatatlan csúcsa. Amikor a 4K felbontás volt a forró téma, a Dell meg az Apple azonnal belengette a maga 5K kijelzőjét...

...a 3D-mozikat lepipáló 4D-sek már itthon is hódítanak (oké: “hódítanak”); és nem fogják kitalálni, mivel foglalkozik a 2019-es CES konferenciaprogramjának egyik slágerelőadása, amikor egyébként mindenki az 5G hálózatokon pörög: úgy van, a 6G-vel.

Éppen csak a virtuális valóságot nem jutott még eszébe senkinek azzal felturbózni, hogy hozzáad egyet, és dupla vével írja.

Ennek szellemében most a CES előtt megpróbáljuk megjósolni, milyen újdonságok várhatók 2019-ben, miket próbálnak majd lenyomni a torkunkon a marketingesek, mik lehetnek az év igazi nagy durranásai, és mi az, amiben megint reménykedhetünk egy évig, hogy aztán ne legyen belőle semmi.

hajlitott laptop
A Sharp flexibilis OLED technológiájú kijelzője a CEATEC kiállításon, Japánban 2018. október 15-én

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Nagyon sok G

Az említett 6G-s hipszterkedéstől eltekintve 2019 slágerének az 5G technológia elterjedése ígérkezik. A 20 giga/sec sávszélességű mobilnet a gyakorlatban nagyjából azt jelentené, hogy nincs értelme többé a vezetékes, vagyis helyhez kötött netelérésnek, se a wifinek, bárki bármilyen online tartalomhoz bárhol és bármikor hozzáfér, kvázi azonnal. Nem jelent szűk keresztmetszetet az adatátvitel az óriási adatmennyiséggel járó nagy felbontású (VR, 3D, 4K, akármi) videóknak, meg úgy általában semminek: ha valami ott van a felhőben, arra tekinthetünk úgy, hogy ott van a zsebünkben.

Tovább a teljes cikkhez: Jön a 6G! A 9K! Az 5D! A wirtuális walóság!

  • 1
  • 2
  • 3