2019. március 26., kedd - Emánuel

Több népszerű app engedély nélkül küldi el az adatainkat a Facebooknak

appok1Népszerű androidos appokról derült ki, hogy felhasználói engedély nélkül továbbítanak személyes adatokat a Facebooknak, ami a GDPR-ba ütközhet – írja a Financial Times. A Privacy International nevű brit adatvédelmi szervezet 34 népszerű appot vizsgált meg, ezekből legalább 20-ról állapították meg...

..., hogy rögtön az app elindulása után elküldenek bizonyos adatokat a Facebooknak, még azelőtt, hogy erre engedélyt kérhetnének. Az azonnal továbbított adatok között szerepel az app neve, a felhasználó egyedi Google-azonosítója, illetve az app elindításainak és bezárásainak a száma. Egyes appok, mint az utazásszervező Kayak, később olyan részleteket is továbbpasszolnak, mint a repjegykeresések úti céllal, dátummal, illetve hogy a felhasználónak van-e gyereke.

Mindez jó eséllyel ellent mond az európai általános adatvédelmi rendeletnek, a májusban élesedett GDPR-nak, amely kimondja, hogy a mobilappoknak világos beleegyezést kell kérniük a felhasználóktól, mielőtt a személyes adataik gyűjtésébe kezdenének.

A Privacy International olyan appokat vizsgált, amelyek a Facebook által kínált megoldást építették be. A szervezet azt is megállapította, hogy bár a felelősséget az appok fejlesztőknek kell viselniük, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Facebook fejlesztői készlete nem is ad lehetőséget arra, hogy ezeknek az adatoknak a továbbításával az app megvárhassa a felhasználói engedélyt. Emiatt több fejlesztő is panaszkodott, és kérték a Facebookot, hogy tegye lehetővé az adatvédelmi szabályok betartását. A Facebook elvileg ki is adott egy frissítést, de ezt a fejlesztők jelentős része még mindig nem használja.

Tovább a teljes cikkhez: Több népszerű app engedély nélkül küldi el az adatainkat a Facebooknak

  • 1
  • 2
  • 3