2019. április 22., hétfő - Csilla

Isten hozta a III. világháború eddigi legdurvább évében

medve 22Szinte minden hétre jut mostanában hír arról, épp mit hekkeltek meg az oroszok. Mindent és mindenkit támadnak, olyan kódjuk is van, amivel távolról fizikai kárt lehet okozni egy erőműben. A Nyugat kezd ébredezni: összefogva buktatnak le oroszokat, Trump kiberbiztonsági hatóságot hozott létre, a britek kiberminisztert akarnak.

2009. júniusában az nCux nevű hekker hirtelen letörölte magát mindenhonnan a netről, és befejezte működését. A lépése meglehetősen váratlanul érte az amerikai hatóságokat, amelyek négyévnyi megfigyelés után pont akkortájt szóltak az oroszoknak, hogy egy vlagyivosztoki srácként, Roman Szeleznyevként azonosították őt, és az FBI már rajta van az ügyön. Azért érdekelte az amerikaiakat a hekker, mert abból élt, hogy amerikai boltok fizetési rendszereibe tört be és bankkártyaadatokat lopott el.

Nem nehéz kitalálni, Szeleznyev miért igyekezett gyorsan eltüntetni a nyomokat:

mert az oroszok figyelmeztették őt, hogy az amerikaiak figyelik. 

Az együttműködés ezután sem szakadt meg közte és az állam között: nCux kapcsolatban maradt az orosz szolgálatokkal, amelyek kvázi védelmet adtak neki. 

Szeleznyev esete megmutatta, hogy akkoriban Putyin hogyan állt a kérdéshez: az orosz állam soha nem törte magát, hogy megbüntesse a saját hekkereit, akiknek csak egyetlen szabályt kell betartaniuk: „ne dolgozz a .ru-ban", magyarul az orosz bankok, cégek, állam tiltólistán vannak, de bármi mást büntetlenül célozhatnak. Ha ez ellen vétenek, akkor irány a börtön, így járt például a Shaltai-Boltai hekkercsapat.

Tovább a teljes cikkhez:Isten hozta a III. világháború eddigi legdurvább évében

  • 1
  • 2
  • 3