2019. március 26., kedd - Emánuel

Az első netes kártevő az internet 10 százalékát megbénította

morrisonsÉppen harminc éve, 1988. november 2-án söpört végig az interneten a világ első netes kártevő programja – vagy legalábbis az első, amely nagyobb galibát okozott, és ezzel nagyobb nyilvánosságot is kapott –, a Morris-féreg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan nagyon sok mindenen azért még nem volt végigsöpörnie a kártevőnek...

...,mert akkoriban még csak nagyjából hatvanezer számítógép kapcsolódott az internetre, főleg egyetemekben és más intézményekben. Azért a NASA-nak vagy éppen a Pentagonnak így is elég kellemetlen napokat szerzett.

Akkor ez most egy vírus, vagy micsoda?

Bár a köznyelvben minden gonosz hekker összes kódját szokás vírusnak hívni, valójában a vírus csak a számítógépes kártevők (malware-ek) egy csoportja. Emellett egész sor másfajta rosszindulatú programtípus is van még, többek között trójai programok, kémprogramok, zsarolóvírusok (amelyek csak a magyar nevükben vírusok), adware-ek, rootkitek, backdoorok – és például a férgek is.

A vírusok más programokat vagy fájlokat megfertőzve terjednek, és akkor aktiválódnak, amikor a fertőzött programot valaki lefuttatja, míg a férgek önálló programok, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül sokszorozni magukat és a hibákat kihasználva terjedni egy hálózaton.

Azóta se volt ilyen kiterjedt támadás

A Morris-férget egy egyetemista Robert Tappan Morris írta ártalmatlan kísérleti céllal, és csak véletlenül okozott a tervezettnél sokkal nagyobb galibát vele. Ő maga a Cornell számítógép-tudományi képzésének hallgatója volt, de direkt a nagy rivális MIT hálózatáról eresztette rá a férget az internetre, hogy a saját egyetemét fedezze.

A féreg népszerű programok hibáit kihasználva sokkal gyorsabban szaporodott és terjedt, mint amire Morris számított. Amikor észrevette, mi történt, segítséget kért egy harvardos barátjától, akivel közösen szétküldtek egy névtelen üzenetet arról, hogyan lehet megállítani a férget. Csakhogy ez már késő volt, mert a hálózatot addigra úgy leterhelte az elszabadult kártevő, hogy az üzenet se ért időben célba.

Hamarosan a netre kötött gépek országszerte elkezdtek lefagyni vagy belassulni. Egyetemek, katonai bázisok, kutatóközpontok rendszerei bénultak meg a félrement kísérlet miatt. Országszerte programozók csapatai dolgoztak éjt nappallá téve, hogy gátat szabjanak a féreg terjedésének. Végül 12 óra alatt a Berkeley csapata állt elő először egy megoldással, de a fertőzést csak 72 órával később sikerült leküzdeni.

Tovább a teljes cikkhez: Az első netes kártevő az internet 10 százalékát megbénította

 

  • 1
  • 2
  • 3