2019. február 17., vasárnap - Donát

Titokban megfigyelik a repülők utasait Amerikában

repuloAz amerikai légi hatóság (TSA) egy titkos program keretében megfigyeli a repülőgépek utasait, hogy kiszűrje a gyanús elemeket, de a hatóság szerint ezzel nincs semmi probléma – írja a BBC. A 2010 óta futó Quiet Skies (csendes egek) nevű programról először a Boston Globe számolt be a hétvégén.

A lényege, hogy szövetségi tisztek utasokat figyelnek meg a reptéren és a repülőn, köztük olyanokat is, akikkel szemben semmiféle gyanú vagy probléma nem merült fel. A gyanús egyénekről pedig a tudtuk nélkül lista készül. (Ezen kevesebb mint 50 ember van rajta a lap szerint.)

Az Egyesült Államokban, a TSA alatt működő szövetségi légimarsall-szolgálat civil ruhás, fegyveres biztonsági tisztjeinek a feladata, hogy maguk is utazzanak, és a többi utas között elvegyülve kiszúrják a bűnözőket, és ha kell, fellépjenek ellenük. Ők kapták meg a program részeként a gyanúsnak ítélt utasok megfigyelését is, de médiaértesülések szerint ők maguk is tiltakoztak a gyakorlat ellen.

Túl sokat izzadsz, gyanús-e vagy?

A programban első lépésként egy algoritmus elemzi az utasok utazási mintázatát és kötődéseit. Ennek az eredménye alapján aztán egy tisztviselő eldönti, hogy az illetőt figyelni kellene-e. A Boston Globe által közzétett belső TSA-s dokumentumok [pdf] szerint a légi marsallok olyan viselkedésbeli sajátosságokat figyelnek, mint a túlzott mocorgás, a túlzott izzadás, a "„hűvös, átható tekintet", a tágra nyílt szemmel bámulás, az arc gyakori érintése, az utazás alatti alvás mennyisége és a mobilhasználat.

Tovább a teljes cikkhez: Titokban megfigyelik a repülők utasait Amerikában

  • 1
  • 2
  • 3

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!