2019. január 19., szombat - Sára

Egy csomó cég sokkal több facebookos adathoz fért hozzá, mint gondoltuk

appok2A Facebook még évekkel ezelőtt legalább 60 különböző hardvergyártó cégnek adott az eddig ismertnél sokkal mélyebb hozzáférést a felhasználói adatához – tudta meg a New York Times. A cégek között olyan óriásokat is találni, mint az Apple (ők ezt később cáfolták), a Samsung, a Microsoft, az Amazon, a HTC vagy a Blackberry.

A gyártók ráadásul nemcsak az adott felhasználók adataihoz férhettek hozzá, hanem a barátaikéihoz is – ahogy ez már az utóbbi hónapokban nagy vihart kavart Cambridge Analytica-botrányból ismerős lehet. Az adatokat gyakran kifejezett hozzájárulás nélkül tette elérhetővé a Facebook. Ez a széles körű hozzáférés a lap szerint sérthette az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-es rendeletét is.

A lap újságírója tesztelte is a dolgot: egy 2013-as Blackberry készülékkel jelentkezett be egy 550 ismerőssel rendelkező Facebook-fiókba, és rögzítette, milyen adatokhoz fér hozzá az eszköz – és azt találta, hogy összesen 295 ezer felhasználó azonosításra alkalmas információjához jutott hozzá. (A Blackberry reakciója szerint az újabb, Androidot futtató eszközeikre ez már nem igaz.)

A Facebook közleményben reagált a cikkre. Mint írják, mindez még az okostelefonos korszak hajnalán történt, amikor még nem is létezett olyasmi, hogy alkalmazásbolt, vagyis jóval nehezebb volt egy appot a készülékekre juttatni. A felhasználói igény viszont olyan nagy volt a Facebookra, hogy a cég ezzel ilyen körülmények között nem bírt volna lépést tartani. Ezért fejlesztettek az egyes eszközökbe épített alkalmazásfejlesztő interfészeket (API-kat), amelyekkel a cégek összerakhatták a maguk Facebookját, hogy azok az eszközökre kerülhessenek.

Tovább a teljes cikkhez: Egy csomó cég sokkal több facebookos adathoz fért hozzá, mint gondoltuk

  • 1
  • 2
  • 3

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!