2019. március 26., kedd - Emánuel

Hollandiában is forró lett a talaj a Kasperskynek

hollandAz USA és a britek után ezúttal holland parlamentben merültek fel nemzetbiztonsági aggályok az orosz vírusirtóval kapcsolatban. A holland kormányzat hétfőn jelentette be, hogy a Kaspersky Lab vírusirtó szoftverét kitessékelik a rendszereikből, mert az orosz tulajdonban levő vállalat termékével kapcsolatban biztonsági aggályok merültek fel.

Megelőző csapás

Akárcsak az amerikai kormányzat (élükön Donald Trumppal), úgy a hollandok is úgy vélik, hogy a Kaspersky szoftvere nemzetbiztonsági kockázatot jelent országukra. Legalábbis a helyi parlamentnek írt igazságügyi miniszteri levélből ez derült ki. Ferdinand Grapperhaus azonban nem csak a kormányzati intézkedést ismertette, hanem ugyanerre a lépésre bíztatta azokat a holland vállalatokat, akik érzékeny adatokkal dolgoznak. A miniszter szerint az orosz kormányzat „Hollandiára és holland érdekeltségekre koncentráló aktív támadó kiberprogrammal rendelkezik”.

Hasonlóan az amerikai ügyhöz, most is ugyanaz az érv került elő a Kasperskyvel szemben. Eszerint az orosz cég vezetése – következetes tagadása ellenére – kötődik a moszkvai hírszerzéshez, vagyis az antivírus szoftverek közvetve az orosz politika érdekeit szolgálják. Ez pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent, vonta le a logikus következtetést a holland igazságügyi miniszter.

Természetesen a Kaspersky szinte azonnal reagált a vádakra. Közleményük a már ismert sémát követte, vagyis minden feltételezést cáfoltak: „A Kaspersky Lab sosem segített és nem is fog segíteni a világ egyetlen kormányzatának sem, legyen szó bármilyen kiberkémkedési vagy támadó jellegű erőfeszítésekről. Nyugtalanító, hogy egy magántulajdonban levő vállalatot pusztán geopolitikai problémák miatt bűnösként lehet kezelni.”

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Grapperhaus holland parlamentnek tett beszámolójában elismerte: nem talált semmilyen konkrét bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Kaspersky Lab szoftverét rosszindulatú célokra használták volna fel. A cég antivírus termékének kivezetését inkább amolyan megelőző lépésként indokolta a honatyáknak, hivatkozva az amerikai tiltásra és a brit kormányzati figyelmeztetésre is.

Tovább a teljes cikkhez: Hollandiában is forró lett a talaj a Kasperskynek

  • 1
  • 2
  • 3