2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Egyre több Facebook-adatra kíváncsiak a kormányzatok

facebook6A felhasználók száma is már havi 2 milliárd felett jár, de ennél dinamikusabban nő a hatóságoktól érkező adatigénylések mértéke. Mostantól pedig a vállalat a szellemi tulajdonsértésre vonatkozó bejelentéseket és intézkedéseket is jelenti.

Az idei év első félévében közel 79 ezer adatigénylést küldtek ki a kormányzatok a saját állampolgáraikról a Facebook felé, ami 33 százalékkal több az előző évhez és 21 százalékkal az előző félévhez képest - derül ki a Facebook újabb átláthatósági jelentéséből, amelyben a vállalat rendszeresen beszámol a kormányzatoktól érkező adatkérésekről. A jelentést a cég 2013 óta adja ki, és azóta megfigyelhető, hogy az egyes országok vezetői egyre több adatot szeretnének megtudni a közösségi óriás segítségével. Ezúttal a január és június közötti időszakra vonatkozó jelentést a vállalat a szellemi tulajdonra, úgy mint szerzői jogokra, védjegyre és hamisítványokra vonatkozó kérelmek adataival is kiegészítette.

A vállalatok korlátozott mennyiségű információt közölhetnek arról, hogy a kérések milyen ügyre vonatkoztak, mivel legtöbbször bűnüldözéssel kapcsolatosak, így előfordulhat, hogy a nyomozás még folyamatban van. Ilyen esetekben általában a kormányzati kérelmek az alapvető felhasználói adatokra, például a névre és a szolgáltatás használatának időtartamára vonatkoznak, illetve tartalmazhatják az IP-címeket és a fiókok tartalmát.

A jelentés minden Facebook-szolgáltatásra egyformán vonatkozik, tehát tartalmazza a Messenger, a WhatsApp és az Instagram adatait is. Amint a vállalat megjegyzi, ezeket a kérelmeket alaposan megvizsgálja, hogy jogilag megfelel-e a feltételeknek, illetve megköveteli a kérelem jogi és tényalapjának részletes leírását. Továbbá elutasítja az adat felfedését, ha hiányosságot tapasztal, túl szélesen értelmezett a kérés vagy nem elég egyértelmű.

Egy másik eset a tartalom elérhetőségének korlátozására irányuló kormányzati kérelem, melynek során a kormányok arra hivatkozhatnak, hogy a megadott tartalom sérti a jogszabályaikat. A vállalat ennek során is megvizsgálja, hogy a tartalom valóban sérti-e a helyi törvényeket, és ha megbizonyosodik arról, akkor az adott országban vagy területen korlátozza a hozzáférhetőségét - de nem globális szinten, tehát az más országokból továbbra is elérhető marad.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható: www.hwsw.hu

 

  • 1
  • 2
  • 3

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!