2019. március 26., kedd - Emánuel

Zuckerberg belengette a fizetős Facebookot

Magyar idő szerint tegnap éjjel és ma hajnalban lezajlott Mark Zuckerberg első kongresszusi meghallgatása (a második, a képviselőház bizottsága előtt, ma este lesz). Az eredetileg két órásra tervezett meghallgatás közel öt és fél órásra nyúlt, összesen 44 szenátor tette fel a válogatottan kényelmetlen kérdéseit a Facebook-vezérnek.

Zuckerberg sápadtan, halálra vált arckifejezéssel kezdte a meghallgatást, de aránylag hamar összeszedte magát, és türelmesen, láthatóan komoly jogi felkészítéssel a háta mögött válaszolt a legfurább kérdésekre is. Ilyenekben nem volt hiány, néha a nézőknek (több amerikai tévé is közvetített az élő online stream mellett) olyan érzése lehetett, mintha a nagyszüleinek próbálná elmagyarázni, mi a különbség az internet, a Facebook és az email között. A meghallgatás teljes leiratát egyébként itt olvashatja el a Washington Post jóvoltából.

 A Cambridge Analytica botrány

Donald Trump királycsinálóiról kiderült, hogy illegális módszereket használnak. Az ügy a Facebooknak is roppant kínos, Zuckerberg szigorúbb adatkezelést ígért.

A meghallgatást a Facebook legutóbbi adatvédelmi botránya miatt hozták tető alá: a Cambridge Analytica nevű cég illegálisan jutott hozzá Facebook-felhasználók személyes adataihoz, hogy ezeket aztán Donald Trump elnökválasztási kampányában használják fel; illetve ettől függetlenül a választás vélelmezett orosz manipulálása is részben a Facebookon keresztül történt. A kérdések néha elég messzire kanyarodtak az alaptémától, Ted Cruz (Trump utolsó elbukott kihívója az elnökjelöltségért 2016-ban) például a teljes öt percét arra használta fel, hogy a Facebookot a republikánus vélemények elnyomásával vádolja.

  • 1
  • 2
  • 3